Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita
Třetina jídla ze školních jídelen skončí v košiŠkolní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.
Masné výrobky obohacené přídavkem hmyzích bílkovin vykazují lepší výživové hodnotyVědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.
Prodej fairtraidového zboží rosteV roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.
Bublinky bez alkoholu si u nás získávají čím dál více příznivcůÚdaje International Wine & Spirits Report (IWSR) ukazují, že po celém světě roste obliba dealkoholizovaných vín. Česká republika se s ohledem na jejich spotřebu drží v první dvacítce. V roce 2021 se u nás vypilo přes 1 milion lahví šumivého vína bez alkoholu, v kategorii tichých (pozn. nešumivých) dealkoholizovaných vín je spotřeba zanedbatelná.
Potravinový odpad očima spotřebitelůPrůzkumu postojů k potravinovému odpadu Centra pro výzkum veřejného mínění se v období od 14. července do 4. září letošního roku zúčastnilo 821 respondentů. Více jak čtyři pětiny dotázaných uvedlo, že se starají o to, aby při přípravě pokrmu využili ze surovin maximum.
Spotřeba přípravků na ochranu rostlin v České republice i nadále klesáV roce 2021 použili zemědělci o 2,76 % méně pesticidů na ochranu rostlin ve srovnání s rokem předchozím. Potvrdili tak dlouhodobý trend v tuzemském zemědělství.
Češi se stravují nejhůře v rámci celé EU, ukázal průzkumVelký srovnávací průzkum, jež iniciovala Evropská unie, se uskutečnil v celkem 11 evropských zemích. Výsledky ukazují, že Češi si v restauracích vybírají tučnější jídla mnohem častěji než lidé v ostatních evropských zemích.
Omezení chovů drůbeže v ČecháchNízké výkupní ceny vajec i kuřat neodpovídají vynaloženým vstupním nákladům a pro řadu zemědělců se tak byznys stává ztrátovým. Z tohoto důvodu letos téměř 52 % podniků plánuje chovy drůbeže omezit a 6 % se chystá skončit úplně. Tak hovoří výsledky průzkumu Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie.
Fakta z celoevropského šetření pravosti bylinek a kořeníZ hlediska zúčastněných zemí a počtu analýz se jedná o doposud největší průzkum. Jeho hlavním cílem bylo zjistit pravost kuchyňských bylin a koření, konkrétně u pepře, kmínu, kurkumy, šafránu, chilli papriky a oregana. Z šestice testovaných druhů dopadlo nejhůře oregano, kde jako podezřelých z falšování vyhodnotila laboratoř 48 % vzorků.
Jak si stojí kvalita versus cena při nákupu potravinPřestože hlavní kritériem při nákupu potravin zůstává kvalita, nejvyšší procentuální nárůst zaznamenal zájem o cenu. Alespoň tak hovoří výsledky průzkumu poradenské společnosti KPMG, který se konal v listopadu loňského roku a účastnilo se ho 1000 respondentů.