Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Ročně připadá na jednoho obyvatele České republiky potravinový odpad za 4 636 korun. Věková skupina 36 až 44 let vyhazuje potraviny v nejvyšší finanční hodnotě, průměr na osobu zde činí více jak 6000 Kč. Tyto skutečnosti odhalil on-line průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, který se uskutečnil v květnu letošního roku a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

V druhé polovině března uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění u spotřebitelů starších 15 let průzkum s ohledem na vliv potravin na životní prostředí a postoje k obalovým materiálům. Zúčastnilo se ho 1037 respondentů. Z výsledků mj. vyplývá, že vlastní tašku k nákupu používá 9 z 10 Čechů nebo že u pokladny stále vítězí cena.

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.

V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.

Údaje International Wine & Spirits Report (IWSR) ukazují, že po celém světě roste obliba dealkoholizovaných vín. Česká republika se s ohledem na jejich spotřebu drží v první dvacítce. V roce 2021 se u nás vypilo přes 1 milion lahví šumivého vína bez alkoholu, v kategorii tichých (pozn. nešumivých) dealkoholizovaných vín je spotřeba zanedbatelná.

Průzkumu postojů k potravinovému odpadu Centra pro výzkum veřejného mínění se v období od 14. července do 4. září letošního roku zúčastnilo 821 respondentů. Více jak čtyři pětiny dotázaných uvedlo, že se starají o to, aby při přípravě pokrmu využili ze surovin maximum.

V roce 2021 použili zemědělci o 2,76 % méně pesticidů na ochranu rostlin ve srovnání s rokem předchozím. Potvrdili tak dlouhodobý trend v tuzemském zemědělství.

Velký srovnávací průzkum, jež iniciovala Evropská unie, se uskutečnil v celkem 11 evropských zemích. Výsledky ukazují, že Češi si v restauracích vybírají tučnější jídla mnohem častěji než lidé v ostatních evropských zemích.

Nízké výkupní ceny vajec i kuřat neodpovídají vynaloženým vstupním nákladům a pro řadu zemědělců se tak byznys stává ztrátovým. Z tohoto důvodu letos téměř 52 % podniků plánuje chovy drůbeže omezit a 6 % se chystá skončit úplně. Tak hovoří výsledky průzkumu Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie.