Příprava pokrmů na přepáleném oleji rozhodně nepatřila k výjimkám ani v loňském roce
Pracovníci SZPI odebrali a posoudili celkem 47 vzorků fritovacích olejů a to z 38 provozoven společného stravování. Hodnocení probíhalo jak po senzorické stránce (pozn. posouzení vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků, atp.), tak formou měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a analýzou vzorků v akreditované laboratoři. Ta měla na starosti stanovení polymerních triacylglyceroluů (PTG).
Přepálený olej, tedy potravinu nevhodnou k přípravě pokrmů, objevili u 18,5 % kontrolovaných provozoven. Dva vzorky navíc „vynikaly“ vzhledem k opravdu vysokému stupni tepelného rozkladu olejů. Inspektory zajímala také o dodržování správné fritovací praxe a hygieny fritovacích zařízení. V tomto ukazateli propadlo 10 % provozoven.
Kontrolované osoby, u nichž bylo odhaleno porušení předpisů, musí odstranit zjištěné závady a čeká je správní řízení o uložení pokuty.
Výsledky z loňského roku nelze považovat za ideální, a proto hodlá SZPI v kontrolních akcích v tomto segmentu pokračovat. Pro zajímavost doplníme, že v roce 2019 neprošlo kontrolou fritovacích olejů 16 % z kontrolovaných provozoven, v roce 2018 dokonce 26 %.