Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Jestliže v Čechách začne platit zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladších 15 let, polovina dětí ho dle průzkumu agentury ResSOLUTION Group bude obcházet. Spíš než restrikce by mohlo pomoci zvýšit informovanost prostřednictvím osvěty.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Ministerstvo kultury zařadilo pivní kulturu v České republice na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. V budoucnu tak můžeme usilovat o její zápis na světový seznam UNESCO.

Evropa dál razí cestu v potravinové hmyzí revoluci. EU již dříve schválila užití moučky ze sarančat či cvrčků a nyní na seznam povolených látek v potravinářství přibyl prášek z celých larev potemníka moučného.

Od 1. ledna 2025 budou v tržní síti opětovně k dostání produkty s HHC, THCP a dalšími konopnými deriváty. Zmizí totiž ze seznamu zakázaných látek. Jejich užívání, prodej a držení už nebudou nezákonné. Nicméně nabízet je budou moci pouze specializované prodejny pro dospělé.

V podzimním kole Sbírky potravin darovali Češi 572 tun potravin a 68 tun hygienických potřeb. Už tak neskutečná čísla ještě nejsou konečná, sbírka totiž skrze on-line obchody pokračuje až do 3. prosince 2024. Akce se zúčastnilo 2 250 prodejen a na pomoc jim ochotně dorazilo více než 5 400 dobrovolníků.

Ve středu dala vláda zelenou novele zákona o ochraně zdraví, která má zakázat prodej čím dál více oblíbených energetických nápojů dětem mladším 15 let.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v tržní síti další produkt s obsahem muscimolu (pozn. neurotoxinu a halucinogenu nacházejícího se v muchomůrce červené).

Někteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.