Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Všechny aktuality

Povinné změny ve školním stravování se odkládají

Přestože změna tzv. stravovacího koše začne platit dle plánu v září tohoto roku, školy se k ní nebudou muset ještě rok přihlásit. Inovovat své jídelníčky dobrovolně samozřejmě smí.

Spotřebitelé mění preference: více sahají po kvalitnějším pečivu

Po tříletém období nejistoty v pekařském oboru se trh stabilizoval. Lidé už při nákupu nehledí pouze na cenu, ale upřednostňují kvalitu. Klasický konzumní chléb ustupuje, zákazníci častěji volí poctivě připravené řemeslné pečivo.

Podniky mění přístup: novým standardem je neplýtvat

Před pár lety v Brně vznikl nenápadný studentský projekt, dnes je z něj iniciativa s evropským přesahem a mimořádným růstem. Mluvíme o platformě Nesnězeno, jež propojuje kavárny, restaurace a další stravovací provozy s lidmi, kteří jsou ochotni zachránit kvalitní, nicméně nadbytečné jídlo.

Jarní Sbírka potravin opětovně ukázala naši soudržnost

Při jarním kole Sbírky potravin, které se uskutečnilo 26. dubna 2025, se podařilo nashromáždit 464 tun potravin a 54 tun hygienických potřeb. Ve srovnání s jarní sbírkou loňského roku se jedná o 10 % nárůst.

Každé druhé dítě pije energy drinky. Zákaz to nevyřeší, je třeba prevence, míní svaz

Jestliže v Čechách začne platit zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladších 15 let, polovina dětí ho dle průzkumu agentury ResSOLUTION Group bude obcházet. Spíš než restrikce by mohlo pomoci zvýšit informovanost prostřednictvím osvěty.

Změny balení matou zákazníky. Odborníci volají po lepší informovanosti

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Vrchní sládek Plzeňského Prazdroje potvrdil vzrůstající kvalitu piva v hospodách

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Česká pivní kultura nově figuruje v seznamu nehmotného dědictví

Ministerstvo kultury zařadilo pivní kulturu v České republice na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. V budoucnu tak můžeme usilovat o její zápis na světový seznam UNESCO.

Evropská unie povolila využití moučky z larev potemníka v potravinářství

Evropa dál razí cestu v potravinové hmyzí revoluci. EU již dříve schválila užití moučky ze sarančat či cvrčků a nyní na seznam povolených látek v potravinářství přibyl prášek z celých larev potemníka moučného.

Produkty s HHC, THCP a jiné opět na scéně

Od 1. ledna 2025 budou v tržní síti opětovně k dostání produkty s HHC, THCP a dalšími konopnými deriváty. Zmizí totiž ze seznamu zakázaných látek. Jejich užívání, prodej a držení už nebudou nezákonné. Nicméně nabízet je budou moci pouze specializované prodejny pro dospělé.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder