Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Články v sekci Bezpečnost

Inspekce odhalila problematické potraviny v restauraci v centru Prahy

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Desítky lidí se po návštěvě asijské restaurace v Hradci Králové potýkají se střevními potížemi

Podnět k epidemiologickému šetření přišel z kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Právě její pracovníci se obrátili na krajskou hygienickou stanici s tím, že evidují pacienty se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou. Společný jmenovatel obtíží vyšel najevo obratem – návštěva či dovoz jídla z asijské restaurace Chich foods, která sídlí centru Hradce Králové na Velkém náměstí.

Kontrola fritovacích olejů, značení alergenů a označování druhu masa

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně věnuje pozornost jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které restaurace či rychlá občerstvení používají při přípravě pokrmů. Doposud poslední šetření ukázalo, že v cca každé sedmé kontrolované provozovně je olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.

Příprava pokrmů na přepáleném oleji rozhodně nepatřila k výjimkám ani v loňském roce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjišťovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které se používají při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Každý pátý až šestý vzorek byl vyhodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Výsledky kontrol fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních za rok 2019

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Kompletní seznam míst, kam se dostalo 1164 kg hovězího masa z Polska, jež pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden potvrdila salmonela

Díky systému evropského rychlého varování RASFF se toto pondělí naši veterináři dozvěděli o dalších 1164 kg hovězího masa z Polska, které pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden prokázala přítomnost nebezpečné bakterie salmonely. Dnes se podařilo odhalit poslední místa, kam se potenciálně závadné maso dodalo.

Nápoje v provozovnách společného stravování raději bez ledu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v průběhu roku 2017 kontrolovala mikrobiologické požadavky u pokrmů, surovin a výrobních zařízení v různých typech stravovacích zařízení. Výsledky týkající se hygienických norem ohledně ledu a jeho výroby jsou alarmující. Téměř polovina testovaných je nesplňuje.

Letní kontroly SZPI poukázaly na špatné nakládání potravin

Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se během letních měsíců zaměřili na kontrolu ve stravovacích zařízení, jak jsou uchovávány potraviny během horkých letních dnů.

Epidemie Salmonella Enteritidis fagotyp v zemích EU

V některých zemích EU od července 2015 stále probíhá epidemie bakteriemi rodu Salmonella Enteritidis fagotyp.

Prahou chodí falešný kontrolor hygieny, upozorňuje SZPI

Po společných stravovacích zařízení se pohybuje člověk, který se vydává za inspektora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder