Aktivní filtr témat
Články v sekci Bezpečnost
Inspekce odhalila bezmála 300 kg nevyhovujících potravin v uzbecké restauraci v Praze
Při kontrole uzbecké restaurace na Praze 3 pracovníci Státní veterinární správy zajistili téměř 300 kg potravin živočišného původu, které mohly představovat zdravotní riziko. Na místě je proto znehodnotili obarvením a provozovateli nařídili, aby je na vlastní náklady nechal neškodně zlikvidovat v asanačním podniku.
Rok 2024 z pohledu potravinářské inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v loňském roce provedla dohromady 50 059 vstupů v rámci úředních kontrol a mj. uložila sankce ve výši bezmála 190 milionů Kč.
Výsledky kontrol akrylamidu v hotových pokrmech z restaurací
Krajské hygienické stanice (KHS) provedly v období od 15. dubna do 15. června letošního roku šetření zaměřené na přítomnost akrylamidu ve vybraných jídlech, jež byly připravovány formou smažení či pečení (pozn. tyto procesy jeho tvorbu podporují). Ze 160 vzorků odebraných v restauračních zařízeních bylo nadlimitní množství odhaleno v 35,6 % případů.
Závažné prohřešky při skladování masa v restauraci na Znojemsku
Pracovnice Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje během kontroly restaurace v okrese Znojmo odhalily hned několik přestupků s ohledem na skladování masa – neznámý původ, překročené datum použitelnosti, nevhodné teplotní podmínky, absence značení.
Na přepálený fritovací olej narazili inspektoři v každé cca desáté kontrolované provozovně
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila pravidelnou kontrolní akci s ohledem na jakost a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Zhruba v každé desáté kontrolované provozovně shledala inspekce olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.
Inspekce odhalila problematické potraviny v restauraci v centru Prahy
Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
Desítky lidí se po návštěvě asijské restaurace v Hradci Králové potýkají se střevními potížemi
Podnět k epidemiologickému šetření přišel z kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Právě její pracovníci se obrátili na krajskou hygienickou stanici s tím, že evidují pacienty se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou. Společný jmenovatel obtíží vyšel najevo obratem – návštěva či dovoz jídla z asijské restaurace Chich foods, která sídlí centru Hradce Králové na Velkém náměstí.
Kontrola fritovacích olejů, značení alergenů a označování druhu masa
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně věnuje pozornost jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které restaurace či rychlá občerstvení používají při přípravě pokrmů. Doposud poslední šetření ukázalo, že v cca každé sedmé kontrolované provozovně je olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.
Příprava pokrmů na přepáleném oleji rozhodně nepatřila k výjimkám ani v loňském roce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjišťovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které se používají při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Každý pátý až šestý vzorek byl vyhodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu.
Výsledky kontrol fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních za rok 2019
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.





