Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Články v sekci Bezpečnost

Úspěšné jarní kolo celorepublikové Sbírky potravin

V průběhu sobotní Sbírky potravin (pozn. 24. dubna 2021) se podařilo shromáždit celkem 318 tun zboží, které se dostane do rukou potřebných.

Již zítra proběhne jarní kolo Sbírky potravin

V sobotu 24. dubna 2021 se koná další Sbírka potravin. Akce bude probíhat ve více jak 800 obchodech v rámci celé České republiky a to od 8 do 18 hodin. Věnovat mohou lidé trvanlivé potraviny a výrobky ze sortimentu drogerie.

Příprava pokrmů na přepáleném oleji rozhodně nepatřila k výjimkám ani v loňském roce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjišťovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které se používají při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Každý pátý až šestý vzorek byl vyhodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Varování před zdraví škodlivým doplňkem stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během kontroly internetového prodeje zachytila nebezpečný doplněk stravy.

Konečný verdikt pro majitele bistra v Hradci Králové, kde se lidé v červnu přiotrávili kebabem

Kauza „otravy z kebabu“ z letošního června je u konce. Krajská hygienická stanice udělila majiteli bistra pokutu ve výši 250 tisíc Kč. Rozhodnutí je pravomocné.

Levným rostlinným tukům je konec. Evropská komise je chce omezit

Minulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Plýtvání potravin. Nejvíce se vyhazuje pečivo, nejméně maso

V odpadkových koších končí zbytečně až příliš potravin. K tomuto počinu se přiznává třetina Čechů. Příčin, proč končí nakoupené zboží v odpadcích, jelikož se dále nevyužije jsou různé. Špatné uchovávání potravin, neúměrné nakupování, neznalost správného zpracovávání nebo třeba špatné uskladnění.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder