Články v sekci Kvalita

Státní veterinární správa (SVS) před uplynulými vánočními svátky zkontrolovala více jak 600 stánkových prodejců kaprů. Závadu odhalila u 2,45 % z nich.

Čeští chovatelé drůbeže cítí neustálý tlak ohledně cen. Na vině je podle nich rostoucí dovoz ukrajinského masa, které, jak se domnívají, nedosahuje stejné úrovně standardů jako produkce z Evropské unie.

Rostoucí cenu vajec přisuzuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá nedostatku nosnic, který trápí celou Evropu, přestavbám klecových chovů a výskytu ptačí chřipky. Navíc lze očekávat další zdražování, a to především po roce 2027, neboť začne platit zákaz ustájení klecového typu.

Cukráři a pekaři vyčkávali se stanovením ceníku vánočního cukroví. Nyní už mají jasno – většina zdraží. Na vině jsou vyšší ceny surovin, rostoucí náklady na mzdy a ceny energií.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu doplňků stravy určených pro kloubní výživu. Klamání spotřebitele potvrdila u 4 z 16 testovaných vzorků.

Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policí ČR provedli kontrolu pražské tržnice SAPA. U jednoho z provozovatelů tamní restaurace odhalili závažný přečin v podobě týraní ryb.

Česká a moravská vína uspěla na prestižní světové soutěží AWC Vienna, kde získala 99 zlatých a 186 stříbrných medailí a opětovně tak potvrdila svou mimořádnou kvalitu.

Na jaře se kostka másla dala sehnat cca za 40 Kč, nyní ji v supermarketech běžně koupíte (pozn. vyjma akcí) i o 30 Kč dráž. V srpnu meziročně vzrostly ceny másla o více než 22 %. Na vině je především počasí a s ním spojené chování krav, resp. jejich nižší apetit, který zapříčinil menší množství tuku v mléce.

Spotřeba biopotravin v České republice se neustále zvyšuje, stejně tak i počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. Letos se koná již 20. ročník kampaně „Září – Měsíc biopotravin“, kdy se ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství uskutečňují různé akce, dožínky a soutěže na podporu obeznámení spotřebitelů s důvody, proč je dobré nakupovat biopotraviny.

Někteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.