Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Všechny aktuality

Výsledky kontrol akrylamidu v hotových pokrmech z restaurací

Krajské hygienické stanice (KHS) provedly v období od 15. dubna do 15. června letošního roku šetření zaměřené na přítomnost akrylamidu ve vybraných jídlech, jež byly připravovány formou smažení či pečení (pozn. tyto procesy jeho tvorbu podporují). Ze 160 vzorků odebraných v restauračních zařízeních bylo nadlimitní množství odhaleno v 35,6 % případů.

Ministerstvo plánuje změnit pravomoce hygieniků

Hygienici nejspíš skončí s kontrolami restaurací. Ministerstvo zdravotnictví už dlouho chce, aby se jim věnovala výhradně Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Hygienici ale upozorňují, že inspektoři nestihnou zkontrolovat dostatečné množství podniků a existuje tak riziko, že jejich hygienická kvalita se zhorší.

Závažné prohřešky při skladování masa v restauraci na Znojemsku

Pracovnice Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje během kontroly restaurace v okrese Znojmo odhalily hned několik přestupků s ohledem na skladování masa – neznámý původ, překročené datum použitelnosti, nevhodné teplotní podmínky, absence značení.

Na přepálený fritovací olej narazili inspektoři v každé cca desáté kontrolované provozovně

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila pravidelnou kontrolní akci s ohledem na jakost a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Zhruba v každé desáté kontrolované provozovně shledala inspekce olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.

Pivo od Nového roku podraží

Po Novém roce si pivaři v českých hospodách připlatí. Od 1. ledna 2024 točené pivo přechází do vyšší sazby DPH. Cenu ovlivní i inflace, rostoucí náklady na energii a vyšší mzdy. Většina restaurací počítá se zdražením v průměru o 5 Kč.

Preferováním „meníček“ jsme v Evropě unikátní

Volbu restaurace v době oběda u 4 z 5 Čechů ovlivňuje denní nabídka (nejvíce v Evropě), uvádí průzkum Barometr FOOD, který sleduje stravovací návyky napříč Evropou. Výběrem z denního menu se snažíme šetřit čas i peníze.

Inspekce odhalila problematické potraviny v restauraci v centru Prahy

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Meníčka vs. krabičky z domova

Zaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).

Desítky lidí se po návštěvě asijské restaurace v Hradci Králové potýkají se střevními potížemi

Podnět k epidemiologickému šetření přišel z kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Právě její pracovníci se obrátili na krajskou hygienickou stanici s tím, že evidují pacienty se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou. Společný jmenovatel obtíží vyšel najevo obratem – návštěva či dovoz jídla z asijské restaurace Chich foods, která sídlí centru Hradce Králové na Velkém náměstí.

Alkohol, drogy a mládež 2022

Kontrolní akce zaměřená mj. na dodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorách známá pod názvem Alkohol, drogy a mládež v letošním roce svými výsledky nepotěšila. Porušení legislativy inspekce odhalila ve třetině navštívených restaurací a klubů.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder