Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Všechny aktuality

Kampaň „Zachraň hospodu“

Asociace hotelů a restaurací předpovídá pokles celkové roční tržby restaurací o 40% a to za předpokladu, že do běžného režimu se vrátí v červnu. Velké pivovary nyní přišly s pomocí v podobě kampaně za záchranu hospod.

Výsledky kontrol fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních za rok 2019

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Od května začne platit rozdílné DPH na čepované pivo

Další vlna elektronické evidence tržeb (EET), jež má být spuštěna v květnu letošního roku, ovlivní daň z přidané hodnoty (DPH) u čepovaného piva. Zatímco ve stáncích zůstane DPH na současných 21%, v restauracích a hospodách se sníží na 10%.

Kompletní seznam míst, kam se dostalo 1164 kg hovězího masa z Polska, jež pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden potvrdila salmonela

Díky systému evropského rychlého varování RASFF se toto pondělí naši veterináři dozvěděli o dalších 1164 kg hovězího masa z Polska, které pocházelo ze stejné šarže, ve které se minulý týden prokázala přítomnost nebezpečné bakterie salmonely. Dnes se podařilo odhalit poslední místa, kam se potenciálně závadné maso dodalo.

Každé čtvrté stravovací zařízení neprošlo při kontrole fritovacích olejů

Pracovníci Státní zemědělské a veterinární inspekce zkontrolovali v loňském roce celkem 77 stravovacích zařízení a prověřili 93 vzorků fritovacích olejů. Výsledkem je, že každý čtvrtý vzorek nevyhověl.

Inspekce provedla kontrolu ledu v pohostinských zařízeních

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se i letos rozhodla pro kontrolu ledu, který provozovatelé v pohostinství využívají pro chlazení nápojů. Každý druhý vzorek v testování propadl.

Nápoje v provozovnách společného stravování raději bez ledu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v průběhu roku 2017 kontrolovala mikrobiologické požadavky u pokrmů, surovin a výrobních zařízení v různých typech stravovacích zařízení. Výsledky týkající se hygienických norem ohledně ledu a jeho výroby jsou alarmující. Téměř polovina testovaných je nesplňuje.

Ústavní soud pozastavil rozběh třetí a čtvrté vlny EET

Ústavní soud svým výrokem zrušil některá ustanovení zákona o elektronické evidenci tržeb. Mezi nimi především spuštění třetí a čtvrté etapy, která se měla dotknout přibližně tří set tisíc podnikatelů.

Spotřeba piva v pohostinství klesá, v domácnostech naopak roste

Rok 2017 se zdá pro české pivaře velmi převratným. Na rozdíl od minulých let se snížila spotřeba čepovaného piva a naopak vzrostl prodej piva baleného.

Kvůli nepřijatelným podmínkám uzavřela potravinářská inspekce v letošním roce již 129 provozoven

Závažné nedostatky v oblasti dodržování potravinářského práva, které vykazují výsledky kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, jsou důvodem k uzavírání provozoven napříč celou Českou republikou.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder