Aktivní filtr témat
Všechny aktuality
Ministerstvo plánuje změnit pravomoce hygienikůHygienici nejspíš skončí s kontrolami restaurací. Ministerstvo zdravotnictví už dlouho chce, aby se jim věnovala výhradně Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Hygienici ale upozorňují, že inspektoři nestihnou zkontrolovat dostatečné množství podniků a existuje tak riziko, že jejich hygienická kvalita se zhorší.
Závažné prohřešky při skladování masa v restauraci na ZnojemskuPracovnice Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje během kontroly restaurace v okrese Znojmo odhalily hned několik přestupků s ohledem na skladování masa – neznámý původ, překročené datum použitelnosti, nevhodné teplotní podmínky, absence značení.
Na přepálený fritovací olej narazili inspektoři v každé cca desáté kontrolované provozovněStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila pravidelnou kontrolní akci s ohledem na jakost a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Zhruba v každé desáté kontrolované provozovně shledala inspekce olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.
Pivo od Nového roku podražíPo Novém roce si pivaři v českých hospodách připlatí. Od 1. ledna 2024 točené pivo přechází do vyšší sazby DPH. Cenu ovlivní i inflace, rostoucí náklady na energii a vyšší mzdy. Většina restaurací počítá se zdražením v průměru o 5 Kč.
Preferováním „meníček“ jsme v Evropě unikátníVolbu restaurace v době oběda u 4 z 5 Čechů ovlivňuje denní nabídka (nejvíce v Evropě), uvádí průzkum Barometr FOOD, který sleduje stravovací návyky napříč Evropou. Výběrem z denního menu se snažíme šetřit čas i peníze.
Inspekce odhalila problematické potraviny v restauraci v centru PrahyPracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
Meníčka vs. krabičky z domovaZaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).
Desítky lidí se po návštěvě asijské restaurace v Hradci Králové potýkají se střevními potížemiPodnět k epidemiologickému šetření přišel z kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Právě její pracovníci se obrátili na krajskou hygienickou stanici s tím, že evidují pacienty se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou. Společný jmenovatel obtíží vyšel najevo obratem – návštěva či dovoz jídla z asijské restaurace Chich foods, která sídlí centru Hradce Králové na Velkém náměstí.
Alkohol, drogy a mládež 2022Kontrolní akce zaměřená mj. na dodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorách známá pod názvem Alkohol, drogy a mládež v letošním roce svými výsledky nepotěšila. Porušení legislativy inspekce odhalila ve třetině navštívených restaurací a klubů.
Kontrola fritovacích olejů, značení alergenů a označování druhu masaStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně věnuje pozornost jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které restaurace či rychlá občerstvení používají při přípravě pokrmů. Doposud poslední šetření ukázalo, že v cca každé sedmé kontrolované provozovně je olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.