Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Volbu restaurace v době oběda u 4 z 5 Čechů ovlivňuje denní nabídka (nejvíce v Evropě), uvádí průzkum Barometr FOOD, který sleduje stravovací návyky napříč Evropou. Výběrem z denního menu se snažíme šetřit čas i peníze.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Zaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).

Podnět k epidemiologickému šetření přišel z kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Právě její pracovníci se obrátili na krajskou hygienickou stanici s tím, že evidují pacienty se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou. Společný jmenovatel obtíží vyšel najevo obratem – návštěva či dovoz jídla z asijské restaurace Chich foods, která sídlí centru Hradce Králové na Velkém náměstí.

Kontrolní akce zaměřená mj. na dodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorách známá pod názvem Alkohol, drogy a mládež v letošním roce svými výsledky nepotěšila. Porušení legislativy inspekce odhalila ve třetině navštívených restaurací a klubů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně věnuje pozornost jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které restaurace či rychlá občerstvení používají při přípravě pokrmů. Doposud poslední šetření ukázalo, že v cca každé sedmé kontrolované provozovně je olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.

Rok 2021 z pohledu pražských restaurací, hospod a barů nebyl zrovna ideální. Obyvatelé Prahy se k jejich návštěvám vrátili jen částečně. Nejvyšší přízně se restaurace těšily v létě, naopak první polovina roku a podzim se nesly v duchu citelných výpadků.

Nejaktuálnější data hovoří o tom, že pivovary mají to nejhorší za sebou. Začátkem roku převládal prodej lahvových a plechovkových piv, v létě se situace otáčí a už v průběhu června se prodej sudového piva dostal na hodnotu z předcovidového období. Růst zaznamenal také export.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjišťovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které se používají při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Každý pátý až šestý vzorek byl vyhodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Asociace hotelů a restaurací předpovídá pokles celkové roční tržby restaurací o 40% a to za předpokladu, že do běžného režimu se vrátí v červnu. Velké pivovary nyní přišly s pomocí v podobě kampaně za záchranu hospod.