Články v sekci Bezpečnost

Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policií ČR v rámci kontroly pražské tržnice SAPA objevili nelegální sklad potravin s více než tunou živočišných produktů.

Státní veterinární správa (SVS) oznámila, že z tržní sítě preventivně stáhla sýr Morbier AOP 45 Jours od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Ve Francii totiž u 11 osob došlo k propuknutí onemocnění hemolyticko-uremickým syndromem, které může souviset s konzumací zmiňovaného sýru. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by ho určitě neměli konzumovat. Vrátit ho lze v prodejnách Delmart.

Hlavní hygienička varuje před potravinou „měkký zrající sýr Großer Stinker Weichkäse mit Rotkultur“, v balení o hmotnosti 290 g, šarže 4507, datum spotřeby: 18. 1. 2025, od rakouského výrobce Wilder Käser. Laboratoř v něm zjistila nadlimitní množství bakterie Listeria monocytogenes.

Státní veterinární správa (SVS) přikázala stáhnout z tržní sítě dva druhy sýru Mont d ´Or od francouzského výrobce. Důvodem je přítomnost bakterie Yersinia enterocolitica, která způsobuje průjmové onemocnění.

Státní veterinární správa (SVS) v rámci svých kontrol odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes v potravině Matjesový salát s olomouckými tvarůžky, jehož výrobcem je firma HELEB spol. s r.o.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o přítomnosti bakterií salmonely v mletém masu zahraničního původu, které bylo nabízeno obchodním řetězcem Tesco.

Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole řeznictví na Praze 5 zjistili, že maso z prasete divokého, které se nacházelo na provozovně, nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Navíc provozovna postrádala registraci pro zpracování zvěřiny.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v tržní síti další produkt s obsahem muscimolu (pozn. neurotoxinu a halucinogenu nacházejícího se v muchomůrce červené).

Krajské hygienické stanice (KHS) provedly v období od 15. dubna do 15. června letošního roku šetření zaměřené na přítomnost akrylamidu ve vybraných jídlech, jež byly připravovány formou smažení či pečení (pozn. tyto procesy jeho tvorbu podporují). Ze 160 vzorků odebraných v restauračních zařízeních bylo nadlimitní množství odhaleno v 35,6 % případů.

Státní veterinární správa (SVS) vydala varování před konzumací turistické klobásy prodávané v internetovém obchodě Rohlik.cz, neboť v ní laboratoř odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes.