Aktivní filtr témat
Články v sekci Bezpečnost

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s pracovníky Celního úradu pro Středočeský kraj zadržela zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) z Íránu. Laboratoř v nich odhalila zhruba pětinásobné překročení maximálních limitů aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1 a G2.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v loňském roce provedla dohromady 50 059 vstupů v rámci úředních kontrol a mj. uložila sankce ve výši bezmála 190 milionů Kč.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v kooperaci s Celním úřadem Praha – Ruzyně odhalila zásilku exotického durianu, v němž laboratoř zjistila přítomnost devíti pesticidů v množství překračujícím povolený limit. Nevyhovující šarže čítala 540 kg.

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stažení tepelně opracovaného masného výrobku od firmy Vodňanská drůbež, a sice „Kuřecí křídla Sweet chilli“, z tržní sítě. Laboratoř v produktu odhalila přítomnost bakterií Listeria Monocytogenes.

Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policií ČR v rámci kontroly pražské tržnice SAPA objevili nelegální sklad potravin s více než tunou živočišných produktů.

Státní veterinární správa (SVS) v rámci svých kontrol odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes v potravině Matjesový salát s olomouckými tvarůžky, jehož výrobcem je firma HELEB spol. s r.o.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o přítomnosti bakterií salmonely v mletém masu zahraničního původu, které bylo nabízeno obchodním řetězcem Tesco.

Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole řeznictví na Praze 5 zjistili, že maso z prasete divokého, které se nacházelo na provozovně, nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Navíc provozovna postrádala registraci pro zpracování zvěřiny.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v tržní síti další produkt s obsahem muscimolu (pozn. neurotoxinu a halucinogenu nacházejícího se v muchomůrce červené).

Krajské hygienické stanice (KHS) provedly v období od 15. dubna do 15. června letošního roku šetření zaměřené na přítomnost akrylamidu ve vybraných jídlech, jež byly připravovány formou smažení či pečení (pozn. tyto procesy jeho tvorbu podporují). Ze 160 vzorků odebraných v restauračních zařízeních bylo nadlimitní množství odhaleno v 35,6 % případů.