Články v sekci Kvalita

Údaje International Wine & Spirits Report (IWSR) ukazují, že po celém světě roste obliba dealkoholizovaných vín. Česká republika se s ohledem na jejich spotřebu drží v první dvacítce. V roce 2021 se u nás vypilo přes 1 milion lahví šumivého vína bez alkoholu, v kategorii tichých (pozn. nešumivých) dealkoholizovaných vín je spotřeba zanedbatelná.

Za posledních 10 let vzrostla spotřeba sýrů v České republice o 1,5 kg na současných 14,4 kg sýra na osobu za rok.

Tuzemští vinaři slaví další úspěch. Z mezinárodní soutěže Texas International Wine Competition, kde se sešla konkurence 1000 vzorků ze 13 zemí světa, si přivezli 14 velkých zlatých a 60 zlatých medailí. Zaujala především bílá vína a sekt.

Většina spotřebitelů volí klasické „bílé“ pečivo z pšeničné mouky, přestože na trhu je dostupný také značný sortiment výrobků z žitné mouky, která lidskému organismu nabízí mnoho pozitiv.

Snížení výroby masa ve 4. čtvrtletí 2022 pokračoval. U hovězího masa činil meziroční pokles 6,7 %, u vepřového 7,5 % a u drůbežího o 8,4 %. Ceny výrobců jatečných zvířat nicméně oproti roku 2021 vzrostly.

Zajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce informuje o zákazu šarže Maďarského guláše v konzervě, který nabízel ve svých prodejnách obchodní řetězec Lidl. Důvodem je o 12,2 % nižší obsah masa oproti deklaraci na obalu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) koncem loňského roku zkontrolovali téměř 760 prodejců vánočních kaprů na různých místech České republiky. Pochybení shledali ve 2,2 % případů, což při meziročním srovnání značí pokles.