Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Články v sekci Kvalita

Výsledky kontrol fritovacích olejů v loňském roce: každý desátý hodnocený vzorek byl přepálený

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se pravidelně zaměřuje na jakost a bezpečnost fritovacích olejů používaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Loni pracovníci SZPI zaznamenali nevyhovující stav fritovacích olejů v každé dvanácté kontrolované provozovně, každý desátý vzorek pak označili jako přepálený.

Evropská komise dala Nutri-Score stopku

Plán v podobě zavedení povinného označování potravin pomocí barevné škály tzv. Nutri-Score, který měl pomoci usnadnit spotřebitelům volbu zdravějších potravin, Evropská komise zrušila.

Problémy tuzemských cukrovarů

V České republice funguje sedm cukrovarů, nicméně v blízké době zřejmě dojde ke změně. Jeden ze dvou provozů rakouské firmy Agrana, která tu má skrze společnost Moravskoslezské cukrovary fabriky v Hrušovanech nad Jevišovkou a v Opavě, s velkou pravděpodobností skončí.

Rostoucí ceny pomerančového džusu

K inflaci v poslední době značně přispívají nápoje. Jako příklad lze uvést cenu stoprocentního pomerančového džusu, u něhož zdražila surovina kvůli suchu či chorobám pomerančovníku.

Vrchní sládek Plzeňského Prazdroje potvrdil vzrůstající kvalitu piva v hospodách

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Burčák v roce 2024 očima inspekce

Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.

Česká pivní kultura nově figuruje v seznamu nehmotného dědictví

Ministerstvo kultury zařadilo pivní kulturu v České republice na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. V budoucnu tak můžeme usilovat o její zápis na světový seznam UNESCO.

Výsledky kontrol olivových olejů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se vrhla do kontrol kvality olivových olejů dostupných v tuzemské tržní síti. Legislativní požadavky nesplnilo 44,4 % hodnocených vzorků.

Útlum prodeje vajec z klecových chovů

Zákaz prodeje vajec z klecových chovů vejde v planost v roce 2027, nicméně už nyní se od něj Česko odvrací. Tuzemské obchodní řetězce se navíc v minulosti zavázaly, že od letoška nabídku těchto vajec omezí.

Loni jsme zažili nejnižší úrodu ovoce za posledních 100 let

V loňském činil pokles úrody ve srovnání s průměrem z předchozích 5 let o 65 %, a sice ze 138 445 tun na pouhých 48 058 tun. Jedná se o nejnižší hodnotu za posledních 100 let. Na vině jsou dubnové mrazy, které dorazily v okamžiku, kdy vegetace byla díky teplému počasí skoro o 4 týdny napřed. Škoda tak postihla květy všech druhů ovoce.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder