Články v sekci Kvalita

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se pravidelně zaměřuje na jakost a bezpečnost fritovacích olejů používaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Loni pracovníci SZPI zaznamenali nevyhovující stav fritovacích olejů v každé dvanácté kontrolované provozovně, každý desátý vzorek pak označili jako přepálený.

Plán v podobě zavedení povinného označování potravin pomocí barevné škály tzv. Nutri-Score, který měl pomoci usnadnit spotřebitelům volbu zdravějších potravin, Evropská komise zrušila.

V České republice funguje sedm cukrovarů, nicméně v blízké době zřejmě dojde ke změně. Jeden ze dvou provozů rakouské firmy Agrana, která tu má skrze společnost Moravskoslezské cukrovary fabriky v Hrušovanech nad Jevišovkou a v Opavě, s velkou pravděpodobností skončí.

K inflaci v poslední době značně přispívají nápoje. Jako příklad lze uvést cenu stoprocentního pomerančového džusu, u něhož zdražila surovina kvůli suchu či chorobám pomerančovníku.

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.

Ministerstvo kultury zařadilo pivní kulturu v České republice na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. V budoucnu tak můžeme usilovat o její zápis na světový seznam UNESCO.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se vrhla do kontrol kvality olivových olejů dostupných v tuzemské tržní síti. Legislativní požadavky nesplnilo 44,4 % hodnocených vzorků.

Zákaz prodeje vajec z klecových chovů vejde v planost v roce 2027, nicméně už nyní se od něj Česko odvrací. Tuzemské obchodní řetězce se navíc v minulosti zavázaly, že od letoška nabídku těchto vajec omezí.

V loňském činil pokles úrody ve srovnání s průměrem z předchozích 5 let o 65 %, a sice ze 138 445 tun na pouhých 48 058 tun. Jedná se o nejnižší hodnotu za posledních 100 let. Na vině jsou dubnové mrazy, které dorazily v okamžiku, kdy vegetace byla díky teplému počasí skoro o 4 týdny napřed. Škoda tak postihla květy všech druhů ovoce.