Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Články v sekci Kvalita

Sympatické prognózy sklizně vinné révy

Očekává se, že letošní úroda vinných hroznů bude v porovnání s dlouhodobým průměrem o něco vyšší. Vinice tentokrát trpěly o něco méně vlivem řádění hrabošů. Škody od špačků překvapivě překonalo působení srnčí zvěře.

Problémy potravinových bank

Potravinovým bankám v krajích chybí zásoby. Jednou z příčin je i zrušení jarní sbírky. Požadavky na výdej přitom stále rostou.

Falšovaná paštika

Tesco Stores, ČR a.s. musí ze svých provozoven stáhnout klamavě značenou potravinu Tesco Paštika s husími játry, rozhodla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Trend – vylepšování složení výrobků

Výrobci i obchodní řetězce neúnavně pracují na úpravách svých produktů a to tak, že se snaží snížit negativně vnímané složky potravin, např. cukry, sůl či tuky. Impulsem je stále se zvyšující zájem o zdravější alternativy ze stran spotřebitelů i kritika stravovacích návyků Čechů obecně.

Zdražení potravinářské pšenice se promítne do ceny pečiva

Svaz průmyslových mlýnů ČR avizuje zdražení chleba a pečiva. Na vině je rostoucí cena pšenice.

Průběžné informace z kontrol prodejců burčáku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) doposud provedla kontrolu u 45 prodejců burčáku. Pochybení odhalila téměř u poloviny z nich.

Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství

Právě odstartoval již šestnáctý ročník kampaně Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, mezi jehož hlavní cíle patří zvýšit zájem veřejnosti o tento druh výrobků z domácí produkce a podpora místní ekonomiky. Letošním moto zní: „Kupujte bio srdcem“.

Italské prosecco Čechům chutná

V posledních letech u nás stoupá zájem o italské víno prosecco. Z materiálů sdružení výrobců prosecca DOC Consortium – Valori Italia vyplývá, že loni se do České republiky dovezlo 5,5 milionu lahví, což představuje meziroční nárůst spotřeby o 26 %.

Odstartovala sezóna burčáku

Oproti loňskému roku se začátek prodeje burčáku mírně opozdil, nicméně již minulý týden v pátek jste na několika místech jižní Moravy mohly zaznamenat první stánky nabízející tento lahodný mok.

Pravý čas ochutnat zvěřinu

Projekt Z lesa na stůl, jež společnými silami připravily Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, má za úkol přivést lidi ke konzumaci zvěřiny. Už od minulého týdne si na 65 prodejních místech můžete koupit jelení, dančí, srnčí, mufloní, bažantí, koroptví, zaječí či kančí maso.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder