Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Rok 2021 z pohledu pražských restaurací, hospod a barů nebyl zrovna ideální. Obyvatelé Prahy se k jejich návštěvám vrátili jen částečně. Nejvyšší přízně se restaurace těšily v létě, naopak první polovina roku a podzim se nesly v duchu citelných výpadků.

Nejaktuálnější data hovoří o tom, že pivovary mají to nejhorší za sebou. Začátkem roku převládal prodej lahvových a plechovkových piv, v létě se situace otáčí a už v průběhu června se prodej sudového piva dostal na hodnotu z předcovidového období. Růst zaznamenal také export.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Pracovníci Státní zemědělské a veterinární inspekce zkontrolovali v loňském roce celkem 77 stravovacích zařízení a prověřili 93 vzorků fritovacích olejů. Výsledkem je, že každý čtvrtý vzorek nevyhověl.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se i letos rozhodla pro kontrolu ledu, který provozovatelé v pohostinství využívají pro chlazení nápojů. Každý druhý vzorek v testování propadl.

Rok 2017 se zdá pro české pivaře velmi převratným. Na rozdíl od minulých let se snížila spotřeba čepovaného piva a naopak vzrostl prodej piva baleného.

Závažné nedostatky v oblasti dodržování potravinářského práva, které vykazují výsledky kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, jsou důvodem k uzavírání provozoven napříč celou Českou republikou.

Inspekce narazila ve druhém čtvrtletí letošního roku na to, že téměř polovina prodejců alkoholu klamala zákazníky. Během této doby provedla 1339 kontrol, v pondělí to oznámil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Německé pivovary zaznamenaly v loňském roce pokles poptávky po tamním pivu. Z údajů spolkového statistického úřadu vyplývá, že odbyt piva na domácím trhu Němců klesl o 0,7 procenta na 79,5 milionů hektolitrů. Je to nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990.

Záměrem změny celého konceptu světového řetězce McDonald’s je vymanit se ze škatulky nezdravého a levného fast foodu. První restauraci se salátovým barem mohli navštívit v Hongkongu, kde se otevírala. Tento měnící se trend vychází také z reakce na stále větší poptávku po zdravém stravování. Americký řetězec připustil po propadu tržeb, že dosavadní koncept přestává na trhu fungovat.