Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Volbu restaurace v době oběda u 4 z 5 Čechů ovlivňuje denní nabídka (nejvíce v Evropě), uvádí průzkum Barometr FOOD, který sleduje stravovací návyky napříč Evropou. Výběrem z denního menu se snažíme šetřit čas i peníze.

Zaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).

Rok 2021 z pohledu pražských restaurací, hospod a barů nebyl zrovna ideální. Obyvatelé Prahy se k jejich návštěvám vrátili jen částečně. Nejvyšší přízně se restaurace těšily v létě, naopak první polovina roku a podzim se nesly v duchu citelných výpadků.

Nejaktuálnější data hovoří o tom, že pivovary mají to nejhorší za sebou. Začátkem roku převládal prodej lahvových a plechovkových piv, v létě se situace otáčí a už v průběhu června se prodej sudového piva dostal na hodnotu z předcovidového období. Růst zaznamenal také export.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Pracovníci Státní zemědělské a veterinární inspekce zkontrolovali v loňském roce celkem 77 stravovacích zařízení a prověřili 93 vzorků fritovacích olejů. Výsledkem je, že každý čtvrtý vzorek nevyhověl.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se i letos rozhodla pro kontrolu ledu, který provozovatelé v pohostinství využívají pro chlazení nápojů. Každý druhý vzorek v testování propadl.

Rok 2017 se zdá pro české pivaře velmi převratným. Na rozdíl od minulých let se snížila spotřeba čepovaného piva a naopak vzrostl prodej piva baleného.

Závažné nedostatky v oblasti dodržování potravinářského práva, které vykazují výsledky kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, jsou důvodem k uzavírání provozoven napříč celou Českou republikou.

Inspekce narazila ve druhém čtvrtletí letošního roku na to, že téměř polovina prodejců alkoholu klamala zákazníky. Během této doby provedla 1339 kontrol, v pondělí to oznámil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.