Všechny aktuality
Nebezpečné listerie ve francouzských sýrech
Státní veterinární správa upozornila, že v uplynulých týdnech byly na českém trhu k dostání dva druhy sýrů francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Informace byla do České republiky doručena skrze Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).
O víkendu se vrátí léto – pojďme si připomenout, jak nakupovat potraviny v horku
Vyšší teploty představují ideální prostředí pro množení mikroorganismů v potravinách, díky čemuž roste také riziko otravy z jídla. Této hrozbě lze účinně předcházet dodržováním doporučených opatření.
Kontroly farmářských trhů v letních měsících vrcholí
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) bedlivě dohlíží na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích. Letos v prvním pololetí uskutečnili 165 kontrol prodejců na trzích a pochybení zjistili ve 14 %. V létě vzhledem k vyšším teplotám riziko porušení legislativních požadavků roste, proto se značné množství kontrol odehrává zejména v tomto období.
Inspekce odhalila bezmála 300 kg nevyhovujících potravin v uzbecké restauraci v Praze
Při kontrole uzbecké restaurace na Praze 3 pracovníci Státní veterinární správy zajistili téměř 300 kg potravin živočišného původu, které mohly představovat zdravotní riziko. Na místě je proto znehodnotili obarvením a provozovateli nařídili, aby je na vlastní náklady nechal neškodně zlikvidovat v asanačním podniku.
Žně brzdí počasí, kvalita úrody je v ohrožení
V porovnání s loňským rokem má letošní sklizeň značné zpoždění. Přestože žně začaly už cca před měsícem, obilnin je doposud posekána zhruba pětina – loni touto dobou přitom byly sklizeny bezmála dvě třetiny. Stejný problém je i s řepkou, které je v současné době sklizena necelá třetina, kdežto loni to bylo více než 87 %.
Evropská komise usiluje o zpřesnění názvů rostlinných výrobků
Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu kvitují rozhodnutí Evropské komise, která přislíbila, že se bude věnovat tématu označování rostlinných výrobků. Komise tuto iniciativu zahrnula do balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci na období 2028–2034.
Rizika dovozu potravin ze třetích zemí
S rostoucím dovozem potravin ze zemí mimo EU klesá naše závislost na domácí produkci, zároveň se však otevírají nová rizika v podobě biologických nečistot či nadlimitního množství reziduí pesticidů.
Levné dovozy z Ukrajiny mohou zničit české firmy
Tuzemští výrobci potravin se ostře staví proti plánovanému rozšíření bezcelních dovozních kvót na vybrané komodity z Ukrajiny. Potravinářská komora ČR naléhá na vládu, aby odmítla další navyšování. Připomíná, že právě levné dovozy z Ukrajiny přispěly k uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou, ke kterému došlo v letošním roce. Podle Komory dokonce hrozí, že levné dovozy z Ukrajiny zasáhnou i další segmenty potravinářství a zemědělství v Česku.
Levnější čokolády se zřejmě nedočkáme
Od začátku letošního roku ceny kakaa na světových burzách vlivem předpovědi počasí v zemích producentů a nižší poptávce lehce klesly, přesto zůstávají nad historickým průměrem.
Savencia přesouvá výrobu sýru Apetito do Německa, mlékárna v Hodoníně končí
Francouzská potravinářská skupina Savencia plánuje uzavřít mlékárnu v Hodoníně, kde se mj. vyrábí tavené sýry Apetito, na konci února 2026. Výrobu chce přesunout do Německa.





