Všechny aktuality

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) připomíná prodejcům a informuje spotřebitele, že nebalené borůvky a další sypké ovoce musí být nabízeny a prodávány výhradně v hmotnostních jednotkách (kilogramy), nikoliv v objemových (litry).

Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).

Pracovníci Státní veterinární správy v Jihomoravském kraji v rámci pravidelných kontrol internetové nabídky potravin pojali podezření na nezákonnou činnost. Následně odhalili nelegální výrobnu sýrů, masných produktů a sádla.

Na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se v letošním roce uskutečnila v Itálii, prezentoval výrobce šumivých vín Bohemia Sekt 7 vzorků a podařilo se mu získat 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.

Nová vyhláška Ministerstva zemědělství (MZe) pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci získají přesné informace o tom, jaké vlastnosti musí výrobky splňovat a spotřebitelé se lépe vyznají v množství produktů, které nabízejí obchody.

Pracovníci Celního úřadu zadrželi na sjezdu z dálnice D8 směrem na Velemín dodávku a vzhledem k přepravovanému nákladu přizvali ke kontrole veterinární inspektory z Ústeckého kraje. V dodávce bez mrazícího či chladícího zařízení se nacházelo 120 kg mražených kuřecích prsou.

Slovenští hygienici sdíleli varování ohledně dvou druhů kojenecké výživy českého výrobce Linea Nivnice, v nichž odhalili nepovolené množství reziduí pesticidů.

Budějovický Budvar zveřejnil své výsledky za loňský rok, dařilo se mu ve všech sférách – uvařil rekordní množství piva, zisk před zdaněním mu meziročně vzrostl bezmála o 55 % (pozn. na 396,4 milionu Kč) a úspěch zaznamenal jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) svou pozornost zaměří na trh s nealkoholickými nápoji. Výstupy ze své činnosti očekává cca za rok.

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.