Všechny aktuality
![](/foto/16/1073X200X120~bjaVls.jpg)
Změny v nákupním chování spotřebitelů nezůstanou ze stran obchodních řetězců bez odezvy. V plánu je zvýšení dovozu, kdy je možné potraviny stejné kvality nakoupit o 15–20 % levněji než od českých dodavatelů, a podílu prodeje vlastních značek s nižšími cenami. Podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) došlo ve 2. čtvrtletí v meziročním porovnání k poklesu hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 % (pozn. v 1. čtvrtletí to bylo 0,3 %).
![](/foto/35/1072X200X120~jC4NJ.jpg)
V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.
![](/foto/23/1071X200X120~b6Jn8o.jpg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nebezpečnou potravinu v podobě chlazených kuřecích prsou, u kterých laboratoř potvrdila přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis (pozn. původce onemocnění salmonelóza). Vzorek odebrala v prodejně obchodního řetězce Tesco v Mostě.
![](/foto/42/1070X200X120~bRwREb.jpg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce během svých průběžných kontrol narazila na čtyři šarže Maďarského guláše, u nichž laboratoř odhalila nižší obsah masa, než slibuje výrobce na etiketě.
![](/foto/26/1069X200X120~4HpnL.jpg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) během kontroly provozovny společného stravování NakupRum s.r.o. v Brně odhalila prodej lihovin bez kontrolní pásky, tzv. kolku.
![](/foto/39/1068X200X120~QnbWc.jpg)
Velkoobchodní ceny olivového oleje jsou ve srovnání s loňským rokem více jak dvojnásobné. Nyní se dokonce nachází na historických maximech. Na vině je zejména špatná úroda kvůli suchu ve Španělsku a jiných zemích Evropské unie, odkud pochází dvě třetiny celosvětové produkce. Lze předpokládat, že jakmile se doprodají zásoby z loňské úrody, vyšší ceny se odrazí také na obchodních pultech.
![](/foto/20/1067X200X120~d8ajeo.jpg)
Česká obchodní inspekce (ČOI) pro Královéhradecký a Pardubický kraj provedla mimořádnou kontrolní akci s ohledem na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků mladistvým. K prodeji tohoto sortimentu nezletilým došlo v 10 z 18 kontrolních nákupů.
![](/foto/18/1066X200X120~e6Fmx5.jpg)
Chladnější květnové počasí a pro změnu horké dny v červenci zpomalily dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Přestože se částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, alias burčák, smí prodávat už od 1. srpna, letos se na první vlaštovky můžeme těšit až okolo 20. srpna.
![](/foto/24/1065X200X120~dj2DmU.jpg)
Doposud se hluboce zmrazené potraviny mohly přepravovat při -15 °C. Nyní ministerstvo zemědělství prosazuje, aby teplota při transportu byla maximálně o 3 °C vyšší než ta, při níž byly potraviny skladovány.
![](/foto/38/1064X200X120~cPNmPn.jpg)
Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.