Všechny aktuality
Pitná voda v Brně jen po převaření
Brněnské vodárny a kanalizace z důvodu překročení výskytu bakterií s mezní hodnotou v pitné vodě vydaly upozornění, že voda je pitná pouze po převaření.
Epidemie Salmonella Enteritidis fagotyp v zemích EU
V některých zemích EU od července 2015 stále probíhá epidemie bakteriemi rodu Salmonella Enteritidis fagotyp.
Zdravotní tvrzení o vitamínu D schváleno
Komise v souladu Úředního věstníku EU schválila zdravotní tvrzení týkající se účinku vitaminu D.
Prahou chodí falešný kontrolor hygieny, upozorňuje SZPI
Po společných stravovacích zařízení se pohybuje člověk, který se vydává za inspektora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Občerstvení dostalo od Ministerstva výjimku z EET
Ministerstvo financí překvapivě přišlo s poslední výjimkou pro stánkaře. Těch by se měla elektronická evidence tržeb (EET) týkat až v roce 2018.
Falšované klobásy a sýry musí řetězec stáhnout z trhu
Při svých pravidelných kontrolách nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila v jednom z obchodních řetězců společnosti Lidl falšované masné a mléčné výrobky.
Úřady od září rozdají podnikatelům autorizační údaje
Od září tohoto roku začne Ministerstvo financí přidělovat podnikatelům autentizační údaje pro provoz elektronické evidence tržeb (EET). K dostání budou přes elektronický Daňový portál, datovou schránku nebo si je budou moci podnikatelé vyzvednout osobně na jakémkoliv finančním úřadu.
Nové potravinářské předpisy EU červenec 2016
Nové potravinářské předpisy pro rok 2016 za měsíc červenec, které jsou průběžně sledovány a vybírány z nich citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol.
Více mléčných výrobků, méně ryb aneb jídelníček v loňském roce
Češi v loňském roce jedli o 4,5 procenta více masa bez ryb, celkem na hlavu obyvatele připadlo 79,3 procenta. Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejnil na svých webových stránkách odhad o jídelníčku v českých domácnostech.
Povinné údaje na obalech potravin
Ke konci tohoto roku vstoupí v platnost nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Znamená to, že výrobci budou muset na potravinách uvádět výživové údaje podle stanovených podmínek.





