Všechny aktuality

Výrobce kořenící směsi Podravka vyhrál po pěti letech v soudním sporu o porušování práv k ochranné známce nad polskou značkou Kucharek. Polský konkurent musí po definitivním rozhodnutí Nejvyššího soudu z trhu stáhnout své kořenící výrobky v modrém obalu, které jsou velmi podobné kořenící směsi Podravky.

V loňském roce došlo k výraznému zvýšení uzavření provozoven než tomu bylo v roce 2014. V roce 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce přerušila provoz dvě stě podnikům, jelikož nesplňovaly hygienické předpisy. O rok dříve, tedy v roce 2014 to bylo zhruba ve dvaceti případech.

V Turecku narůstající trend pomohl k vývozu českých býků do této země. Čeští chovatelé si pochvalují narůstající zájem o maso z českého skotu, které je ve velkém zkupováno za štědré ceny. Přestože je samotná doprava velmi drahá, dovoz se do této muslimské země vyplatí. Export skotu do Turecka v loňském roce dosáhl 780 milionů korun.

Záměrem změny celého konceptu světového řetězce McDonald’s je vymanit se ze škatulky nezdravého a levného fast foodu. První restauraci se salátovým barem mohli navštívit v Hongkongu, kde se otevírala. Tento měnící se trend vychází také z reakce na stále větší poptávku po zdravém stravování. Americký řetězec připustil po propadu tržeb, že dosavadní koncept přestává na trhu fungovat.

Ministerstvo školství navrhuje ve spolupráci s resortem zdravotnictví, aby se ve školních automatech a bufetech prodávaly obložené bagety bez majonéz, dresinků, hořčice i kečupu. S tímto krokem souhlasí Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která záměr schvaluje, výhrady k tomu má Potravinářská komora.

Minulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Ministerstvo zemědělství a Evropská unie, která přispívá školákům na ovoce a zeleninu by měla být ze 40 procent českého původu. Alespoň to navrhuje ministerstvo zemědělství v novele vládního nařízení, ta je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. V současné době pochází z 29 procent.

Souběh několika důvodů, jako je nízká výkupní cena mléka a vepřového pod výrobními náklady, zákaz vývozu potravin do Ruska a veliké sucho nehraje do karet českým zemědělcům.

Podle současné právní úpravy se nesmějí produkty z domácí zabíjačky dále distribuovat mimo domácnost, kde se porážka koná. Například restaurace musí maso zakoupit v obchodu, i když ho mají plný mrazák, jelikož nemohou maso z domácí porážky spotřebovat.

Mrazivé počasí konečně dorazilo a jihomoravští vinaři se mohli po dlouhém čekání vrhnout do plného pracovního tempa. Na výrobu ledového vína vinaře vyhnal ranní a večerní mráz. Očekává se nadprůměrná kvalita speciálních sladkých nápojů, bude ho ovšem letos málo.