Všechny aktuality

Ministerstvo zemědělství a Evropská unie, která přispívá školákům na ovoce a zeleninu by měla být ze 40 procent českého původu. Alespoň to navrhuje ministerstvo zemědělství v novele vládního nařízení, ta je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. V současné době pochází z 29 procent.

Souběh několika důvodů, jako je nízká výkupní cena mléka a vepřového pod výrobními náklady, zákaz vývozu potravin do Ruska a veliké sucho nehraje do karet českým zemědělcům.

Podle současné právní úpravy se nesmějí produkty z domácí zabíjačky dále distribuovat mimo domácnost, kde se porážka koná. Například restaurace musí maso zakoupit v obchodu, i když ho mají plný mrazák, jelikož nemohou maso z domácí porážky spotřebovat.

Mrazivé počasí konečně dorazilo a jihomoravští vinaři se mohli po dlouhém čekání vrhnout do plného pracovního tempa. Na výrobu ledového vína vinaře vyhnal ranní a večerní mráz. Očekává se nadprůměrná kvalita speciálních sladkých nápojů, bude ho ovšem letos málo.

Supermarkety a jim podobně veliké prodejny jsou v trnu oku malým prodejnám. Drobnějším obchodníkům s potravinami se nedaří být konkurenci schopní. Hypermarketům roste na trhu postavení. Už 48 procent domácností utrácí peníze za potraviny a základní nepotravinářské zboží v hypermarketech, tvrdí studie GfK Shopping Monitor. Tržní podíl menším prodejnám nadále klesá.

Od letošního roku budou pod jednotným názvem Savencia vystupovat české mlékárenské podniky, konkrétně Povltavské mlékárny ze Sedlčan, Pribina z Přibyslavi a TPK z Hodonína.

V loňském roce ceny potravin táhla inflace dolů. Vinou sucha a špatné úrodě v USA, Číně a Indii tomu může být letos naopak. Zdražení potravin žene vzhůru také rostoucí spotřeba v rozvojových zemích a doléhající efekt ruského embarga na dovoz potravin. Zvyšování cen se brání obchodní řetězce kvůli silné konkurenci na českém trhu.

Webový server Potraviny na pranýři v loňském roce zveřejnil celkem 653 nevyhovujících potravin. Za předloňský rok 2014 to bylo o 62 případů méně. Kontrola z České zemědělské a potravinářské inspekce nejčastěji při kontrolách narážela na víno, které nesplňovalo dané podmínky. Na druhém místě se mezi nevyhovujícími potravinami objevují masné výrobky.

V odpadkových koších končí zbytečně až příliš potravin. K tomuto počinu se přiznává třetina Čechů. Příčin, proč končí nakoupené zboží v odpadcích, jelikož se dále nevyužije jsou různé. Špatné uchovávání potravin, neúměrné nakupování, neznalost správného zpracovávání nebo třeba špatné uskladnění.

Tři čtvrtiny Čechů nakupuje šumivé víno k poslednímu roku Silvestru, další produkce šumivých nápojů se prodává během roku k různým slavnostním příležitostem. Nakupující by se měl mít na pozoru, jelikož ne všechny sekty, které mohou být zaměnitelné jsou vyrobeny z vína.