Aktivní filtr témat
Články v sekci Bezpečnost

Z plastových lahví na pití pro děti, jež lze používat opakovaně, se uvolňují nebezpečné chemické látky, zejména pokud je umyjete v myčce. To ukázal výzkum, který měl za úkol odhalit, které látky se do tekutiny dostávají. Ve více než polovině testovaných lahví šlo o škodlivé změkčovadlo di-isobutylftalát (DiBP).

Spotřeba tichých vín u nás v loňském roce klesla o 8,4 %, ukázala data společnosti Consumer Panel GfK, jež v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tato skutečnost koresponduje s celoevropským i celosvětovým trendem.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO) označila sladidlo aspartam za potencionálně rakovinotvorné, nicméně pro objasnění jeho vlivu s ohledem na rakovinu u lidí jsou zapotřebí další vědecké výzkumy. Expertní výbor WHO zaměřující se na potravinářské přídatné látky (JECFA) současně rozhodl, že nedojde ke změně pravidel pro jeho bezpečnou spotřebu.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO), podle zdrojů agentury Reuters v červenci nejspíše označí jedno z nejvíce používaných umělých sladidel, aspartam, za „potencionálně rakovinotvornou“ látku.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se zabýval zdravotními riziky plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách a došel k závěru, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům vyvolává zdravotní obavy.

Výsledky studie, do níž se zapojila také Česká republika, ukázaly, že ve většině testovaných obalů rychlého občerstvení i recyklovatelných tašek se vyskytují problematické perfluorované látky (PFAS), které mají mj. schopnost odpuzovat olej. Jejich přítomnost odhalila laboratoř u 32 ze 42 analyzovaných vzorků.

Evropská unie na základě nových výsledků studií ukončí v průběhu roku 2020 povolení používání hned tří insekticidů. Řadí se mezi ně i chlorpyrifos, který v Čechách patří k nejvíce rozšířeným látkám na hubení hmyzu. Zemědělci namítají, že náhražky jsou méně účinné a chemie tím pádem bude potřeba větší množství.

Dodržování pitného režimu, obzvláště pak v horkém letním období, by mělo stát vysoko v žebříčku denních aktivit. Pití z plastové lahve, která nějakou tu chvíli ležela na slunci, ovšem není dobrý nápad. Odborníci varují, že k čím většímu zahřátí plastových obalů na jídlo nebo pití dojde, tím větší množství toxinu se z nich do daného pokrmu, nápoje uvolní.