Články v sekci Kvalita
Cena másla se meziročně zvýšila bezmála o čtvrtinu
Na jaře se kostka másla dala sehnat cca za 40 Kč, nyní ji v supermarketech běžně koupíte (pozn. vyjma akcí) i o 30 Kč dráž. V srpnu meziročně vzrostly ceny másla o více než 22 %. Na vině je především počasí a s ním spojené chování krav, resp. jejich nižší apetit, který zapříčinil menší množství tuku v mléce.
Měsíc biopotravin v plném proudu
Spotřeba biopotravin v České republice se neustále zvyšuje, stejně tak i počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. Letos se koná již 20. ročník kampaně „Září – Měsíc biopotravin“, kdy se ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství uskutečňují různé akce, dožínky a soutěže na podporu obeznámení spotřebitelů s důvody, proč je dobré nakupovat biopotraviny.
Trvanlivé versus čerstvé mléko
Někteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.
Seznamte se s proseccem
Vyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.
Není tmavé pečivo jako tmavé pečivo
Pro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.
Nově schválená geneticky upravená sója představuje cestu ke kvalitnější náhradě masa
Společnosti Amfora se podařilo získat výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh se tak dostává nový rostlinný zdroj proteinů.
Sezóna burčáku je za dveřmi
Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).
Šumivá vína Bohemia Sekt si z mezinárodní vinařské soutěže vezou 6 medailí
Na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se v letošním roce uskutečnila v Itálii, prezentoval výrobce šumivých vín Bohemia Sekt 7 vzorků a podařilo se mu získat 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.
Budvar boduje
Budějovický Budvar zveřejnil své výsledky za loňský rok, dařilo se mu ve všech sférách – uvařil rekordní množství piva, zisk před zdaněním mu meziročně vzrostl bezmála o 55 % (pozn. na 396,4 milionu Kč) a úspěch zaznamenal jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.
Třetina jídla ze školních jídelen skončí v koši
Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.





