Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Vinaři na jižní Moravě mají v těchto dnech napilno. První odhady zní, že výnos z vinohradů bude v letošním roce spíše průměrný. V části kraje obsahují hrozny více kyselin, především kyseliny jablečné. Na vině je počasí, zejména chladné noci na přelomu srpna a září.

Mlynáři avizují zdražování mouky o 20 až 25 %. Na vině je rostoucí cena základní vstupní suroviny – potravinářské pšenice.

Tuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.

Očekává se, že letošní úroda vinných hroznů bude v porovnání s dlouhodobým průměrem o něco vyšší. Vinice tentokrát trpěly o něco méně vlivem řádění hrabošů. Škody od špačků překvapivě překonalo působení srnčí zvěře.

Svaz průmyslových mlýnů ČR avizuje zdražení chleba a pečiva. Na vině je rostoucí cena pšenice.

Chovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec. Za zvýšenou spotřebou posledních týdnů tentokrát nestojí blížící se Velikonoce. Lidé pobývají v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru více doma a více pečou i vaří.

Podle informací Českého statistického úřadu produkce medu v České republice v loňském roce činila 8260 tun, což je nejhorší výsledek v posledních pěti letech.

Evropský výbor regionů se obává kolapsu trhu s vepřovým masem. Na vině je šíření a zároveň marný boj s virem afrického moru prasat. Proti nemoci neexistuje žádná účinná vakcína a úmrtnost postižených prasat je prakticky stoprocentní.

Odborníci se obávají o budoucnost banánů takových, jak je známe. Problémy při jejich pěstování způsobují klimatické změny, hmyzí invaze, nedostatečná kvalita půdy a řada rostlinných nemocí.

Česká republika v současné době pokryje necelých 50 procent spotřeby vepřového masa. Stoupá závislost na jeho dovozu. K získání označení CZ ale stačí, aby dovezené maso bylo v Čechách jen rozbouráno a zabaleno. K nákupu skutečně tuzemského vepřového sledujte, zda je toto značení uvedeno i u původu zvířete.