Všechny aktuality
 Levné dovozy z Ukrajiny mohou zničit české firmy
        Levné dovozy z Ukrajiny mohou zničit české firmy
        Tuzemští výrobci potravin se ostře staví proti plánovanému rozšíření bezcelních dovozních kvót na vybrané komodity z Ukrajiny. Potravinářská komora ČR naléhá na vládu, aby odmítla další navyšování. Připomíná, že právě levné dovozy z Ukrajiny přispěly k uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou, ke kterému došlo v letošním roce. Podle Komory dokonce hrozí, že levné dovozy z Ukrajiny zasáhnou i další segmenty potravinářství a zemědělství v Česku.
 Levnější čokolády se zřejmě nedočkáme
        Levnější čokolády se zřejmě nedočkáme
        Od začátku letošního roku ceny kakaa na světových burzách vlivem předpovědi počasí v zemích producentů a nižší poptávce lehce klesly, přesto zůstávají nad historickým průměrem.
 Savencia přesouvá výrobu sýru Apetito do Německa, mlékárna v Hodoníně končí
        Savencia přesouvá výrobu sýru Apetito do Německa, mlékárna v Hodoníně končí
        Francouzská potravinářská skupina Savencia plánuje uzavřít mlékárnu v Hodoníně, kde se mj. vyrábí tavené sýry Apetito, na konci února 2026. Výrobu chce přesunout do Německa.
 Inspekce odhalila nevyhovující potraviny z dovozu
        Inspekce odhalila nevyhovující potraviny z dovozu
        Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se vzhledem k dlouhodobě problematickému segmentu potravin ze zahraniční opětovně vrhla na jeho kontrolu. Tentokráte se jí podařilo zajistit tři šarže potravin, které nesplňují legislativní požadavky.
 Sněmovna na poslední chvíli schválila společnosti EKO-KOM návrat k nižším rezervám
        Sněmovna na poslední chvíli schválila společnosti EKO-KOM návrat k nižším rezervám
        Poslanci na poslední chvíli přijali návrh, kterým dochází u autorizované společnosti EKO-KOM k návratu zákonného limitu pro rezervy ze zamýšlených 50 na původních 25 % ročních nákladů. Naplnily se tak snahy Svazu obchodu a cestovního ruchu, Potravinářské komory a Agrární komory.
 V tržní síti byla k dostání vejce s nadlimitním množstvím antibiotik
        V tržní síti byla k dostání vejce s nadlimitním množstvím antibiotik
        Státní veterinární správa (SVS) nařídila stažení vajec, ve kterých bylo potvrzeno nadlimitní množství monesinu – léčiva spadajícího do skupiny antikokcidik.
 V brněnském řeznictví se nacházelo přes 200 kg nevyhovujícího masa
        V brněnském řeznictví se nacházelo přes 200 kg nevyhovujícího masa
        Při kontrole řeznictví s bourárnou v městské části Staré Brno objevily pracovnice Státní veterinární správy 65 kilogramů masa vykazujícího známky kažení a dalších 170 kilogramů masa nejasného původu. Hygienické podmínky v provozovně navíc nebyly v souladu s platnými předpisy.
 Potraviny se značkami KLASA a Regionální potraviny potvrdily svou nadstandardní kvalitu
        Potraviny se značkami KLASA a Regionální potraviny potvrdily svou nadstandardní kvalitu
        Státní zemědělská a potravinářská inspekce se opětovně zaměřila na sortiment potravin nesoucí značky kvality. Výsledky kontrol výrobků se značkou KLASA či Regionální potravina za rok 2024 potvrdily jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost.
 Zemědělci a potravináři žádají změny v bezcelním režimu s Ukrajinou
        Zemědělci a potravináři žádají změny v bezcelním režimu s Ukrajinou
        Čeští zemědělci a potravináři ostře nesouhlasí s tím, aby se dál prodlužoval současný způsob obchodování mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Vadí jim, že většina ukrajinského zboží může na evropský trh bez cel, což negativně ovlivňuje tuzemské podnikání.
 Češi díky vyhozenému jídlu přijdou ročně o tisíce korun, více plýtvají mladí
        Češi díky vyhozenému jídlu přijdou ročně o tisíce korun, více plýtvají mladí
        Ročně připadá na jednoho obyvatele České republiky potravinový odpad za 4 636 korun. Věková skupina 36 až 44 let vyhazuje potraviny v nejvyšší finanční hodnotě, průměr na osobu zde činí více jak 6000 Kč. Tyto skutečnosti odhalil on-line průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, který se uskutečnil v květnu letošního roku a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

 
        



