Všechny aktuality

Ministerstvo financí se s ohledem na pandemii koronaviru rozhodlo odložit zavedení poslední fáze elektronické evidence tržeb (EET) o tři měsíce. Fakticky to znamená, že do 1. srpna letošního roku nebudou prováděny kontroly EET u těch, kteří se mají povinně zapojit od května.

Doposud neexistují důkazy o tom, že by potraviny vystupovaly v roli zdroje či představovaly cestu přenosu koronaviru, opětovně zdůrazňuje Ministerstvo zemědělství ČR. Jedná se o reakci na nerelevantní informace týkající se nákupu nebalených potravin. Současně však žádá všechny spotřebitele o důsledné dodržování doporučených hygienických opatření.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) společně s celníky při kontrole dodávky objevili 750 kg neoznačeného masa a masných výrobků bez řádných průvodních dokladů přepravovaných v nevhodných podmínkách.

Státní veterinární správa (SVS) při kontrole restaurace v obci Nepasice na Královéhradecku odhalila v jejím zázemí nelegální bourárnu masa.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v tržní síti odhalila dvě šarže různých potravin, které několikanásobně překročily obsah alergenních látek deklarovaný na etiketě.

Podle informací Českého statistického úřadu produkce medu v České republice v loňském roce činila 8260 tun, což je nejhorší výsledek v posledních pěti letech.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Pracovníci Státní veterinární právy (SVS) společně s celníky odhalili převoz děleného skopového masa bez jakéhokoliv značení a dokladů.

Poslanci se zabývají zákazem klecového chovu slepic, který by měl být součástí nové podoby zákona o ochraně zvířat. Zda skutečně k zákazu dojde, však zůstává otázkou. Sněmovní výbor pro životní prostředí jej podporuje, zemědělský výbor se staví do opozice.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) již 17 let kontroluje potraviny, které získaly ocenění KLASA či Regionální potravina. Výsledky za loňský rok znovu prokázaly, že jim zákazníci mohou i nadále důvěřovat.