Všechny aktuality

Evropská komise provedla vlastní šetření, ve kterém se zabývala tzv. dvojí kvalitou potravin. Do testování bylo zahrnuto 128 potravinářských výrobků prodávaných v 19 zemích Evropské unie. Hodnoty se porovnávaly celkem na 1380 vzorcích.

V rámci podpory snahy o zdravější životní styl přislíbili evropští výrobci lihovin, že na obalu svých produktů budou nově uvádět informace o kaloriích a přísadách. K realizaci této idey by mělo dojít cca za šest měsíců.

Nová podoba zákona o elektronické evidenci tržeb (dále jen EET) zahrnuje řemeslníky, lékaře a další profese. Naopak i přes nesouhlas hnutí Ano, KSČM i ministerstva financí byly z povinnosti evidovat tržby vyřazeny sociální služby.

V nabídce prodejců Košík.cz a Rohlík.cz nově naleznete pouze vejce z podestýlky, volného výběhu či z biochovů. Zákaznici navíc nemusí řešit případné zdražení, neboť vejce z podestýlky se prodávají za stejnou cenu jako ta původní z klecových chovů.

Od příštího roku budou konzumní brambory vypěstované v České republice značeny Q CZ. Toto označení zákazníkům garantuje původ, kvalitu i bezpečnost dané potraviny.

Letní sezona je za dveřmi, a proto hygienici začínají s kontrolou oblíbené pochoutky – zmrzliny. Na Vysočině neprošla kontrolou zdravotní nezávadnosti celá polovina odebraných vzorků.

Navrhované znění vyhlášky o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta svou úpravou v názvosloví kvasového chleba a definováním kvasu jako takového budí nevoli u řemeslných pekařů i Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila nevyhovující šarži pekingského zelí. Vzorek pro laboratorní analýzu odebrala ve velkoskladu provozovny Jilemnické obchodní společnosti s.r.o. přímo v Jilemnici.

V dubnu zaslala Státní veterinární správa oficiální prohlášení, ve kterém stojí, že je zemí prostou afrického moru prasat. Nyní jej Světová organizace pro zdraví zvířat zveřejnila na svých internetových stránkách. Díky tomu dojde k uvolnění obchodování s vepřovým masem a dalšími vepřovými masnými produkty se třetími zeměmi.

Česká republika v současné době pokryje necelých 50 procent spotřeby vepřového masa. Stoupá závislost na jeho dovozu. K získání označení CZ ale stačí, aby dovezené maso bylo v Čechách jen rozbouráno a zabaleno. K nákupu skutečně tuzemského vepřového sledujte, zda je toto značení uvedeno i u původu zvířete.