Všechny aktuality

Každým dnem přibývá zpráv o šíření neznámého typu koronaviru. Nákaze podlehla již řada obětí, číslo se mění doslova každým dnem. Nyní vyšlo najevo, že příčinu jeho vzniku lze vysledovat k nelegálně prodávaným divokým zvířatům na tržnici ve velkoměstě Wu-chan.

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo zvýšení poplatků za čerpání minerální vody, které se citelně dotkne výrobců balených vod. Cena vzroste z dnešních šesti na devět Kč za metr krychlový.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v loňském roce provedli kontrolu celkem 290 prodejních míst a odebrali 61 vzorků k laboratorní analýze. Nevyhovělo 10 z nich.

V Čechách bylo potvrzeno ohnisko vysoce patogenní aviární influenzy (ptačí chřipky). Nákazu odhalili veterinární inspektoři v malochovu drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou, Kraj Vysočina.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v okrese Jablonec nad Nisou zjistili neschválená a nezkolaudovaná jatka, která na trh uváděla dělené a mleté hovězí maso.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) věnovali pozornost stánkovým prodejcům vánočních kaprů. Letos jejich kontrolou prošla téměř tisícovka prodejních míst. Nějakou závadu našli cca ve čtyřech procentech z nich.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o svém zjištění, kdy v údajně přírodní mleté vanilce laboratoř odhalila syntetický ethylvanilin.

Nová odpadová legislativa (pozn. schválená v loňském roce) se zavedením celoplošného zálohového systému plastů v Čechách nepočítá. Přesto se spojily dva silné subjekty působící na našem trhu, internetový prodejce potravin Košík.cz a výrobce Mattoni, a rozhodly se formou pilotního projektu právě tuto alternativu vyzkoušet.

Státní veterinární správa (SVS) přikázala obchodnímu řetězci Globus stáhnout z prodeje med slovenského distributora. Analýza provedená v Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v něm zjistila rezidua nepovoleného léčiva dapsonu.

Nákup potravin je nedílnou součástí chodu domácnosti. Víte však, kde a při jakých teplotách je správně skladovat?