Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Zajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.

Pro překonání současné složité situace v chovech prasat a drůbeže mohou chovatelé do 31. ledna 2023 žádat o dotaze z dotačního programu 8.F. Podpora vybraných činností a opatření zaměřených proti šíření nákaz prasat a ozdravování chovů drůbeže zvýšením biologické bezpečnosti.

Loňská sklizeň máku byla, i přes nepřízeň počasí, vzhledem k velkým makovým polím nejvyšší za posledních 12 let. Podle odhadů nás letos měl čekat podobně úspěšný rok. Vše změnila válka na Ukrajině. Pěstitelé dostali strach, že ho neprodají.

Vinaři na jižní Moravě mají v těchto dnech napilno. První odhady zní, že výnos z vinohradů bude v letošním roce spíše průměrný. V části kraje obsahují hrozny více kyselin, především kyseliny jablečné. Na vině je počasí, zejména chladné noci na přelomu srpna a září.

Mlynáři avizují zdražování mouky o 20 až 25 %. Na vině je rostoucí cena základní vstupní suroviny – potravinářské pšenice.

Tuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.

Ministerstvo zemědělství bere v potaz stále trvající omezení dodávek potravin pro veřejné stravování a na trhy. Podporu, jež schválila také vláda, nabídne formou druhého kola programu Agricovid potravinářství.

Očekává se, že letošní úroda vinných hroznů bude v porovnání s dlouhodobým průměrem o něco vyšší. Vinice tentokrát trpěly o něco méně vlivem řádění hrabošů. Škody od špačků překvapivě překonalo působení srnčí zvěře.

Svaz průmyslových mlýnů ČR avizuje zdražení chleba a pečiva. Na vině je rostoucí cena pšenice.

V nedávné době informovala média o ženě z Velké Británie, která skončila na pohotovosti kvůli otravě po pozření vlastnoručně vypěstované cukety. Na vině je méně známý toxin kukurbitacin.