Aktivní filtr témat
Všechny aktuality
Sezóna burčáku je za dveřmiPočasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).
Mrazy poškodily viniceÚjmy, které zapříčinil mráz na letošní úrodě vinařů v Čechách, se budou šplhat do stovek milionů korun. Podle prezidenta Svazu vinařů Martina Chlada v Česku promrzlo 40 % vinohradů.
Druhý ročník systému kvality Q CZ konzumních brambor je za námiZajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.
Pomocná ruka ve formě dotací pro chovatele prasat a drůbežePro překonání současné složité situace v chovech prasat a drůbeže mohou chovatelé do 31. ledna 2023 žádat o dotaze z dotačního programu 8.F. Podpora vybraných činností a opatření zaměřených proti šíření nákaz prasat a ozdravování chovů drůbeže zvýšením biologické bezpečnosti.
Plocha makových polí letos klesla o 40 %Loňská sklizeň máku byla, i přes nepřízeň počasí, vzhledem k velkým makovým polím nejvyšší za posledních 12 let. Podle odhadů nás letos měl čekat podobně úspěšný rok. Vše změnila válka na Ukrajině. Pěstitelé dostali strach, že ho neprodají.
Aktuálně probíhá hlavní část vinobraní na jižní MoravěVinaři na jižní Moravě mají v těchto dnech napilno. První odhady zní, že výnos z vinohradů bude v letošním roce spíše průměrný. V části kraje obsahují hrozny více kyselin, především kyseliny jablečné. Na vině je počasí, zejména chladné noci na přelomu srpna a září.
Cena potravinářské pšenice prudce stoupáMlynáři avizují zdražování mouky o 20 až 25 %. Na vině je rostoucí cena základní vstupní suroviny – potravinářské pšenice.
Nové značení brambor jako záruka kvality i českého původuTuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.
Spustí se druhá výzva programu Agricovid potravinářství, přihlásit se mohou i tržniceMinisterstvo zemědělství bere v potaz stále trvající omezení dodávek potravin pro veřejné stravování a na trhy. Podporu, jež schválila také vláda, nabídne formou druhého kola programu Agricovid potravinářství.
Sympatické prognózy sklizně vinné révyOčekává se, že letošní úroda vinných hroznů bude v porovnání s dlouhodobým průměrem o něco vyšší. Vinice tentokrát trpěly o něco méně vlivem řádění hrabošů. Škody od špačků překvapivě překonalo působení srnčí zvěře.