Články v sekci Bezpečnost

Státní veterinární správa (SVS) na základě podnětu od Hygienické stanice hl. m. Prahy uskutečnila kontrolu asijské restaurace na území Prahy 8. V zázemí provozovny se nacházelo přes 200 kg různých druhů masa neznámého původu.

Praha, metropole České republiky, přivábí řadu tuzemských i zahraničních turistů. Ti se společně s místními za horkých letních dnů rádi osvěží zmrzlinou. Hygienická stanice hlavního města Prahy (HSHMP) proto každoročně provádí kontroly výroby a prodeje této pochoutky.

Pracovníci Státní veterinární správy v kooperaci s tamními celníky zadrželi poblíž Chlumce v okrese Ústí nad Labem dodávku, která převážela více než 370 kg mraženého drůbežího masa a dalších potravin živočišného původu bez funkčního chlazení.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila přítomnost nepotravinářské látky, minerálního oleje, v potravině TESCO Rozinky Sultana.

Státní veterinární správa (SVS) vydala varování před klobásami italského výrobce, jež u nás byly k dostání v prodejně Max Food SE v Chrášťanech. Mohou obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie.

Státní veterinární správa (SVS) informuje spotřebitele, že se na tuzemském trhu vyskytují kozí sýry z Francie, jež mohou obsahovat úlomky kovu. Část výrobků se podařilo zachytit ve skladech. Zbylá, a nikoliv bezvýznamná, část se však dostala do prodeje.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) v rámci svých kontrol zjistili v zázemí jedné z maloobchodních prodejen na Praze 6 téměř 50 kg jehněčího masa neznámého původu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v tržní síti odhalila závadné rozinky. Laboratorní rozbor v nich totiž prokázal přítomnost minerálního oleje, který se v potravinách vyskytovat nesmí.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Kraje Vysočina společně s pracovníky tamního celního úřadu zastavili na dálnici D1 nedaleko Jihlavy vozidlo, v němž objevili skoro 200 kg drůbeže a masa neznámého původu, přičemž ani podmínky přepravy rozhodně nesplňovaly legislativní požadavky.

Kurkuma je rostlina, která se v různých částech světa běžně vyžívá v kuchyni ve formě koření. Pro své trávicí, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti ji mnohdy nalezneme jako součást celé řady doplňků stravy (DS). V souvislosti s několika hlášeními o hepatitidách v Itálii a ve Francii přišlo upozornění na výskyt nežádoucích účinků spojených právě s konzumací DS obsahující kurkumu.