Všechny aktuality

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) z Brna na sociální síti objevili prodej uzeného drůbežího masa pocházejícího z nelegální výroby.

Pracovníci Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) s ohledem na konání Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 uskutečnili mimořádné kontroly stravovacích a ubytovacích služeb, které představují zázemí hokejových týmů a jejich fanoušků. Nezjistili žádné prohřešky ohrožující průběh šampionátu.

Poptávka po alternativním stravování je u nás na vzestupu a tuto skutečnost nenechali bez povšimnutí provozovatelé restaurací. Dle výsledků průzkumu Barometr FOOD, jež mapuje stravovací návyky Čechů, až 94 % restaurací uvedlo, že do svého jídelního lístku zařazují zeleninové či bezmasé varianty pokrmů. Více jak polovina (57,1 %) má v nabídce také 1-2 bezlepková jídla.

Dubnové mrazy a zvýšení spotřební daně dle Unie destilatérů bude znamenat pro mnoho pěstitelských palíren likvidaci. Jen v průběhu ledna skončilo 20 palíren, což představuje asi 5 % z celkového počtu.

Povinnou instalaci kamerového systému od 1. ledna 2026 na jatkách zavádí Ministerstvo zemědělství v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila nevyhovující potravinu ATEMOYA THOMPSON, u níž širokospektrální analýza v akreditované laboratoři zjistila nadlimitní hodnotu reziduí 6 pesticidních látek.

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stažení potraviny Opékací parek výrobce Agroinvest Bobrová. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě v tomto produktu odhalilo bakterie Listeria monocytogenes. Závadná šarže čítala 80 kg a již byla prodána v provozovnách výrobce v kraji Vysočina.

V některých obchodech už malý příruční nákupní košík nenajdete. Zákazníci tedy musí volit mezi velkým nákupním vozíkem či hybridním košíkem na kolečkách, které jsou pro mnohé z nich nekomfortní a těžké s ohledem na manipulaci. Nezřídka to řeší tak, že vezmou pouze pár nezbytných kousků do ruky. Řetězce se obhajují tím, že košík na kolečkách je příjemnější.

Hygienici nejspíš skončí s kontrolami restaurací. Ministerstvo zdravotnictví už dlouho chce, aby se jim věnovala výhradně Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Hygienici ale upozorňují, že inspektoři nestihnou zkontrolovat dostatečné množství podniků a existuje tak riziko, že jejich hygienická kvalita se zhorší.

Za loňský rok provedli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) 48 821 kontrolních vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů. Výše uložených pokut přesáhla 128 milionů Kč.