Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Všechny aktuality

Sklizeň ovoce vzrostla o 24 procent, rekordní rok měly hrušky

Minulý roky byl rokem hojnosti v oblasti pěstování ovoce. Mimořádné sucho se na rekordním sběru hrušek a jablek nepodepsalo. Nedostatek vláhy se projevil pouze nižší kvalitou. Výrazně menší plody se využily pro zpracování moštů a další průmyslové zpracování. V oblasti ovocnářství se v novodobé historii urodilo nejvíce hrušek.

Levnější pistácie? Pomohou k tomu zrušené sankce vůči Íránu

Po zlevněné ropě budou na trhu k dostání i levnější pistácie. Jejich cena se za posledních pět let zvýšila až o 40 procent. Írán jako největší producent pistácií na světe po ukončení sankcí vyrazí s nimi na trh. Zlevnění pistácií se dotkne hlavně amerických farmářů, kteří svou produkci díky vyšší poptávce zvyšovaly.

Původ potravin je rozhodující pro 77 procent Čechů

Při nákupu potravin se o původ zajímá stále více českých domácností. Průzkum, který provedla společnost MasterCard je pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent) rozhodujícím faktorem země původu. Češi se o původ nejvíce zajímají u ovoce a zeleniny a ani maso či mléčné výrobky nejsou výjimkou. V nákupním košíků končí nejméně potravin z Polska, běžně je nekupuje 37 procent spotřebitelů.

Vinařský zákon přináší změny, zvýší se také pokuty až na 50 miliónů korun

Novela vinařského zákona, kterou vláda nedávno schválila má za cíl omezit falšování vína. Stát si od tohoto kroku slibuje omezení falšování vína. Obsahuje například omezení prodejných míst sudového vína, rychlé hlášení dovozu a při porušení zákona se pokuty výrazně zvýšily.

Podravka vyhrála spor, konkurent Kucharek musí stáhnout výrobky

Výrobce kořenící směsi Podravka vyhrál po pěti letech v soudním sporu o porušování práv k ochranné známce nad polskou značkou Kucharek. Polský konkurent musí po definitivním rozhodnutí Nejvyššího soudu z trhu stáhnout své kořenící výrobky v modrém obalu, které jsou velmi podobné kořenící směsi Podravky.

Hlodavci a špína. Počet uzavřených prodejen a provozoven stoupl

V loňském roce došlo k výraznému zvýšení uzavření provozoven než tomu bylo v roce 2014. V roce 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce přerušila provoz dvě stě podnikům, jelikož nesplňovaly hygienické předpisy. O rok dříve, tedy v roce 2014 to bylo zhruba ve dvaceti případech.

Obliba českého skotu v Turecku roste. Vývoz českých býků je na vzestupu

V Turecku narůstající trend pomohl k vývozu českých býků do této země. Čeští chovatelé si pochvalují narůstající zájem o maso z českého skotu, které je ve velkém zkupováno za štědré ceny. Přestože je samotná doprava velmi drahá, dovoz se do této muslimské země vyplatí. Export skotu do Turecka v loňském roce dosáhl 780 milionů korun.

McDonald’s otevírá nový koncept Next. Přinese salátové bary a zeleninové automaty

Záměrem změny celého konceptu světového řetězce McDonald’s je vymanit se ze škatulky nezdravého a levného fast foodu. První restauraci se salátovým barem mohli navštívit v Hongkongu, kde se otevírala. Tento měnící se trend vychází také z reakce na stále větší poptávku po zdravém stravování. Americký řetězec připustil po propadu tržeb, že dosavadní koncept přestává na trhu fungovat.

Ve školách bude zákaz prodeje umělých sladidel, kečupu i kofeinu

Ministerstvo školství navrhuje ve spolupráci s resortem zdravotnictví, aby se ve školních automatech a bufetech prodávaly obložené bagety bez majonéz, dresinků, hořčice i kečupu. S tímto krokem souhlasí Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která záměr schvaluje, výhrady k tomu má Potravinářská komora.

Levným rostlinným tukům je konec. Evropská komise je chce omezit

Minulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder