Všechny aktuality

Po pěti a půl letech se Český modrý mák dočkal zápisu mezi evropská chráněná zeměpisná označení (CHZO). Běžně trvá proces přiznání ochrany zhruba rok. Česká republika však musela opakovaně prokazovat, že se jedná o u nás běžně konzumovanou potravinu, nikoliv o farmaceutickou surovinu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjišťovala jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které se používají při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Každý pátý až šestý vzorek byl vyhodnocen jako nevhodný pro lidskou spotřebu.

Návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků, jež převádí evropskou směrnici o jednorázových plastech do českého práva, se po schválení vládou posunul do parlamentu.

Kontrolní akce, při níž pracovníci Státní veterinární správy (SVS) společně s celníky zajistili necelých 250 kg drůbeže a masa neznámého původu převážených v nevhodných hygienických podmínkách, se odehrála v Blatné, okres Strakonice (pozn. Jihočeský kraj).

Ministerstvo zemědělství bere v potaz stále trvající omezení dodávek potravin pro veřejné stravování a na trhy. Podporu, jež schválila také vláda, nabídne formou druhého kola programu Agricovid potravinářství.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně varuje spotřebitele před zdraví ohrožujícím doplňkem stravy s velmi vysokým obsahem látky amygdalin. Ta se po požití v těle mění na kyanovodík a kyanidy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na šarži toustového chleba, ve kterém se našlo větší množství ostrých kovových střepin.

Neuběhl ještě ani celý rok a v České republice (ČR) se opět vyskytla aviární influenza, ptačí chřipka, v chovu drůbeže. V malochovu v obci Dlouhá Lhota poblíž Tábora, Jihomoravský kraj, ji potvrdily laboratorní výsledky Státního veterinárního ústavu Praha.

Velmi diskutovaná novela zákona o potravinách teď čeká na schválení v Senátu. Senátoři ji však v tomto znění pravděpodobně odmítnou.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) shrnula výsledky kontrol provozoven společného stravování za loňský rok. Ke klamání spotřebitele dochází téměř ve čtvrtině případů. Mezi nejvíce problematické potraviny patří sýr, smetana a šunka.