Všechny aktuality

Zprávu o tom, že Česká republika je od 12. června 2020 prostá aviární influenzy, naleznete na oficiálním webu Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE). Tato informace má velký význam s ohledem na obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi.

V nedávné době informovala média o ženě z Velké Británie, která skončila na pohotovosti kvůli otravě po pozření vlastnoručně vypěstované cukety. Na vině je méně známý toxin kukurbitacin.

Česká obchodní inspekce (ČOI) neustále řeší přestupky obchodníků. Za závažné považuje zejména prodej alkoholu a tabáku mladistvým.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) při kontrole prodejny „Večerka“ v obci Hrobčice okres Teplice odhalili hned několikero porušení legislativních předpisů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v tržní síti zachytila doplněk stravy, který je vzhledem k obsahu rozpouštědel a dalších nepovolených látek pro lidské zdravý škodlivý.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil první čísla v souvislosti s letošní sklizní základních obilovin. Vypadá to, že oproti loňskému roku si pohorší o 3,3 %. Otázkou zůstává, zda se slabší úroda odrazí na ceně pekárenských výrobků.

Za účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.

Při obhlídce farmářských trhů na Tylově náměstí v Praze narazili pracovníci Státní veterinární správy (SVS) na 35 kg tepelně opracovaných nebalených masných výrobků, u nichž prodejce nedokázal dostatečně doložit jejich původ.

Laboratorní rozbory potvrdily nebezpečnou tularemii u uhynulého zajíce. Státní veterinární správa přistoupila v místě nálezu k uplatnění mimořádných opatření a to po dobu následujících tří měsíců.

V současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.