Články v sekci Kvalita

Z mezinárodní soutěže růžových vín Concours Mondial de Bruxelles Rosé Wine Session, která se koná ve španělském městě Valladolid, si vinařství Znovín Znojmo přiváží titul šampiona kategorie polosuchých růžových vín.

Největší tuzemský pivovar Plzeňský Prazdroj od 1. dubna zdraží půllitr čepovaného piva o 1 Kč. Změna se dotkne veškerých jeho značek - Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell. Ceny piva v lahvích a plechovkách zůstanou stejné.

Hlavní myšlenkou Projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol je zlepšení stravovacích návyků dětí. Zájem o zpestření jídelníčku svých žáků projevila celá řada základních škol. Navíc se počet přihlášených každoročně zvyšuje o několik desítek.

Z hlediska zúčastněných zemí a počtu analýz se jedná o doposud největší průzkum. Jeho hlavním cílem bylo zjistit pravost kuchyňských bylin a koření, konkrétně u pepře, kmínu, kurkumy, šafránu, chilli papriky a oregana. Z šestice testovaných druhů dopadlo nejhůře oregano, kde jako podezřelých z falšování vyhodnotila laboratoř 48 % vzorků.

V loňském roce se potravinovým bankám podařilo nashromáždit 9300 tun potravin, což představuje meziroční nárůst o více než třetinu.

V loňském roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla 317 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM). Porušení právních předpisů laboratorního hodnocení zjistila pouze u jediného vzorku.

Čeští spotřebitelé stále častěji vyhledávají rostlinné alternativy mléka a masa. Na tuto skutečnost se rozhodli prodejci reagovat rozšířením nabídky daného sortimentu.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) závěrem loňského roku provedli téměř 900 kontrol prodejců vánočních kaprů. Pochybení zjistili ve 3 % případů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v průběhu roku 2021 věnovala kontrolám povinnosti výrobců a dovozců informovat spotřebitele na obalu svých výrobků o použití ionizujícího záření u potravin, jež byly touto technologií ošetřeny. Porušení odhalila u 4 šarží instantních polévek z dovozu.

Přestože hlavní kritériem při nákupu potravin zůstává kvalita, nejvyšší procentuální nárůst zaznamenal zájem o cenu. Alespoň tak hovoří výsledky průzkumu poradenské společnosti KPMG, který se konal v listopadu loňského roku a účastnilo se ho 1000 respondentů.