Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Články v sekci Kvalita

Jak jsou na tom Češi se znalostí nutričních hodnot uváděných na obalu potravin

Průzkum této problematiky na žádost Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Rady kvality České republiky zpracovala firma Ipsos. Zúčastnilo se ho 1007 respondentů (pozn. věkové rozmezí 18 – 75 let) z různých koutů České republiky. Vyšlo najevo, že výživové údaje si většina spotřebitelů spojuje pouze s energetickou hodnotou a při volbě potravin hraje prim doba spotřeby, cena a vzhled.

Klamavé značení doplňku stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila nevyhovující doplněk stravy. Ten ani zdaleka nesplňoval deklarovaný obsah hořčíku a vápníku.

Rok 2020 z pohledu potravinářské inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila souhrnnou zprávu o své činnosti v uplynulém roce. Vzhledem k podmínkám vyplývajících z nouzového stavu a pandemické situace, jež přinesly značný nárůst obratu e-shopů, se oproti minulosti výrazněji věnovala právě internetovému prodeji.

Zlepší se ochrana spotřebitelů vůči dvojí kvalitě potravin

Dne 12. května 2021 začne platit zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Díky tomuto kroku už by nemělo docházet ke klamání zákazníků nabídkou potravin s rozdílnými vlastnostmi, které se na trhu nabízejí v identickém obalu, označení, barvě, grafice nebo se stejným marketingem.

Počet podniků zapojených do Českých cechovních norem roste

Logem „Vyrobeno podle České cechovní normy“ se pyšní 1858 produktů od 194 firem. V roce 2019 se o označení zajímalo 109 společností, což představuje meziroční nárůst o cca 80 %.

EcoScore – značení potravinářských výrobků vypovídající o dopadu výroby potravin na životní prostředí

Na začátku letošního roku přišla skupina francouzských potravinářských podniků s novým systémem označování potravinářských výrobků, jež odráží dopad výroby potravin na životní prostředí.

Kvalita potravin pyšnících se oceněním KLASA a Regionální potravina nezklamala

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se každoročně věnuje kontrolám potravin, které nesou loga KLASA a Regionální potravina. S potěšením můžeme konstatovat, že výsledky za rok 2020 potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost.

Letos vejce zřejmě podraží

Klecová vejce chovatelé v současné době prodávají za 1,8 Kč, což je o 5 haléřů více jak loni. Výkupní cena vajec z podestýlky činí 2 Kč (v roce 2020 to byla 1,75 Kč). Konečnou cenu však určují obchodní řetězce a podle místopředsedy Českomoravské drůbežářské unie Zdeňka Mlázovského přesáhne 3 Kč za kus.

V žebříčku nejoblíbenějšího alkoholického nápoje v Čechách překvapivě vítězí víno

Pivařská vášeň ustupuje do pozadí. Tak hovoří výsledky průzkumu agentury Focus, které ve své zprávě zveřejnil Vinařský fond. Víno totiž konzumuje 73 % dospělých, kdežto pivo „jen“ 65 %.

Cena potravinářské pšenice prudce stoupá

Mlynáři avizují zdražování mouky o 20 až 25 %. Na vině je rostoucí cena základní vstupní suroviny – potravinářské pšenice.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder