Články v sekci Kvalita

Dne 12. května 2021 začne platit zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Díky tomuto kroku už by nemělo docházet ke klamání zákazníků nabídkou potravin s rozdílnými vlastnostmi, které se na trhu nabízejí v identickém obalu, označení, barvě, grafice nebo se stejným marketingem.

Logem „Vyrobeno podle České cechovní normy“ se pyšní 1858 produktů od 194 firem. V roce 2019 se o označení zajímalo 109 společností, což představuje meziroční nárůst o cca 80 %.

Na začátku letošního roku přišla skupina francouzských potravinářských podniků s novým systémem označování potravinářských výrobků, jež odráží dopad výroby potravin na životní prostředí.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se každoročně věnuje kontrolám potravin, které nesou loga KLASA a Regionální potravina. S potěšením můžeme konstatovat, že výsledky za rok 2020 potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost.

Klecová vejce chovatelé v současné době prodávají za 1,8 Kč, což je o 5 haléřů více jak loni. Výkupní cena vajec z podestýlky činí 2 Kč (v roce 2020 to byla 1,75 Kč). Konečnou cenu však určují obchodní řetězce a podle místopředsedy Českomoravské drůbežářské unie Zdeňka Mlázovského přesáhne 3 Kč za kus.

Pivařská vášeň ustupuje do pozadí. Tak hovoří výsledky průzkumu agentury Focus, které ve své zprávě zveřejnil Vinařský fond. Víno totiž konzumuje 73 % dospělých, kdežto pivo „jen“ 65 %.

Mlynáři avizují zdražování mouky o 20 až 25 %. Na vině je rostoucí cena základní vstupní suroviny – potravinářské pšenice.

Krize v souvislosti s pandemií COVID-19 zasáhla nejedno odvětví. Dopady pociťují i chovatelé prasat.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila nevyhovující masný výrobek prodávaný v obchodním řetězci Kaufland Česká republika v.o.s. Rozbor ukázal, že obsahuje méně masa, než slibuje výrobce na obalu.

Tuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.