Články v sekci Kvalita

Tuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.

Projekt Regionální agrární komory Jihočeského kraje má za úkol propojit dodavatele a odběratele jihočeských potravin a tím zvýšit využití lokálních potravin.

Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřená na shodu obsahu bílkovin ve vysokoproteinových potravinách s deklarací na obalu přinesla velmi uspokojivé výsledky.

Pro jednodušší značení potravin formou tzv. Nutri-Score systému se přiklání odborníci na výživu. Myslí si, že systém lidem usnadní výběr zdravějších potravin a zároveň vyvine tlak na výrobce, aby se snažili měnit složení potravin k lepšímu. Ministerstvo zemědělství ČR je však jiného názoru.

Očekává se, že letošní úroda vinných hroznů bude v porovnání s dlouhodobým průměrem o něco vyšší. Vinice tentokrát trpěly o něco méně vlivem řádění hrabošů. Škody od špačků překvapivě překonalo působení srnčí zvěře.

Potravinovým bankám v krajích chybí zásoby. Jednou z příčin je i zrušení jarní sbírky. Požadavky na výdej přitom stále rostou.

Tesco Stores, ČR a.s. musí ze svých provozoven stáhnout klamavě značenou potravinu Tesco Paštika s husími játry, rozhodla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Výrobci i obchodní řetězce neúnavně pracují na úpravách svých produktů a to tak, že se snaží snížit negativně vnímané složky potravin, např. cukry, sůl či tuky. Impulsem je stále se zvyšující zájem o zdravější alternativy ze stran spotřebitelů i kritika stravovacích návyků Čechů obecně.

Svaz průmyslových mlýnů ČR avizuje zdražení chleba a pečiva. Na vině je rostoucí cena pšenice.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) doposud provedla kontrolu u 45 prodejců burčáku. Pochybení odhalila téměř u poloviny z nich.