Články v sekci Kvalita

Nejaktuálnější data hovoří o tom, že pivovary mají to nejhorší za sebou. Začátkem roku převládal prodej lahvových a plechovkových piv, v létě se situace otáčí a už v průběhu června se prodej sudového piva dostal na hodnotu z předcovidového období. Růst zaznamenal také export.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) se v rámci svých kontrol mj. zaměřují na prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. V první polovině letošního roku uskutečnili téměř 170 kontrolních akcí, přičemž pochybení odhalili v 17 % případů.

V letošním roce se, po více než 5 letech od podání žádosti, Česká republika dočkala chráněného zeměpisného označení (CHZO) „Český modrý mák“. Evropská unie (EU) tímto způsobem uznala jeho skutečnou kvalitu a prokazatelný zeměpisný původ. Aby jej producent mohl používat na svých výrobcích, musí splňovat přísná kritéria.

Titul šampiona mezi bílými víny si v letošním ročníku mezinárodní soutěže Concours Modial de Bruxelles odnesl Ryzlink vlašský 2018 Reserva, pozdní sběr B\V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku. Další tuzemská vína pak byla oceněna dvěma velkými zlatými, sedmi zlatými a 23 stříbrnými medailemi.

Rané brambory tvoří odrůdy charakteristické brzkou sklizní. Poznáte je podle tenké slupky a v tuzemské tržní síti jsou zpravidla k dostání od května do července.

Letos zbývá pouze pár posledních možností nasbírat si oblíbené sladké plody – jahody. Díky vydatnému dešti začaly na plantážích hnít.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v tržní síti dvě šarže šunky z dovozu, jež informací na obalu klamaly spotřebitele ohledně obsahu masa.

Podle Českého statistického úřadu, který provedl srovnávací analýzu, Češi v dubnu při nákupu potravin oproti loňskému roku ušetřili. Výrazně nižší ceny jsme mohli zaznamenat u sortimentu ovoce a zeleniny. Levněji se dalo pořídit také vepřové maso, mléko, vejce, máslo či těstoviny.

Průzkum této problematiky na žádost Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Rady kvality České republiky zpracovala firma Ipsos. Zúčastnilo se ho 1007 respondentů (pozn. věkové rozmezí 18 – 75 let) z různých koutů České republiky. Vyšlo najevo, že výživové údaje si většina spotřebitelů spojuje pouze s energetickou hodnotou a při volbě potravin hraje prim doba spotřeby, cena a vzhled.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila nevyhovující doplněk stravy. Ten ani zdaleka nesplňoval deklarovaný obsah hořčíku a vápníku.