Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita
Klasa vs. Regionální potravinaGenerální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.
Potraviny nesoucí ocenění KLASA a Regionální potravina i ty vyrobené podle české cechovní normy nezklamalyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.
Kvalita máku ověřena značkou České cechovní normyV současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.
Farma Kozí Hrádek s.r.o. přišla o ocenění kvality dvou svých výrobkůStátní veterinární správa (SVS) na základě zjištění závažného porušení podmínek welfare zvířat na Farmě Kozí Hrádek s.r.o. odebrala značku kvality KLASA zrajícího ovčího sýru Ondráš a ocenění Regionální potravina, jímž se pyšnilo jejich Čerstvé máslo – BIO.
Produkt od Kosteleckých uzenin přišel o značku KLASAStátní veterinární správa (SVS) při kontrole salámu Čeřínek od výrobce Kostelecké uzeniny odhalila menší podíl masa, než deklaruje etiketa. Na základě tohoto zjištění mu bylo odebráno ocenění značky kvality KLASA.
Značka Regionální potravina slaví první významné kulaté výročíJiž deset let na našem trhu funguje značka Regionální potravina. Za sebou má značný vývoj. Její logo je symbolem kvality, zaručuje původ surovin a jistou výjimečnost. Poděkovat jí můžeme za podporu místních výrobců a obohacení našich jídelníčků.
Obliba biopotravin v Čechách stoupáObchod s biopotravinami v České republice má již šestý rok za sebou stoupající tendenci. O rostoucí spotřebě i oblibě informuje poslední zpráva, kterou na základě informací sbíraných v průběhu roku 2016 vydal Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
Pražská šunka se po letech dočkala a je na evropském seznamu Zaručených tradičních specialitZástupci Ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa se snahou dostat šunku na seznam Zaručených tradičních specialit začali už v roce 2012. Nyní, po šesti letech, Evropská komise udělila souhlas a „Pražská šunka“ může začít využívat žlutomodré logo, které ji řadí do skupiny elitních výrobků.
Sýr z farmy Kozojedský dvůr přišel o označení Regionální potravinaPři kontrole Státní veterinární správa odhalila, že produkt Bio Domovina polotučný kravský sýr, jenž v červenci loňského roku získal ocenění Regionální potravina, obsahuje nižší procento tuku v sušině, než které uvádí na své etiketě.
Potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina si jej zasloužíStátní zemědělská a potravinářská inspekce na základě výsledků kontrol opětovně potvrdila vysokou jakost a bezpečnost potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina. Podle slov inspekce jde o kategorii, ve které inspekce dlouhodobě neshledává problémy a oproti ostatním obsahuje velmi malé procento nevyhovujících vzorků.