Články v sekci Kvalita
Přes 31 tun nelegálního medu odhalila inspekce ve skladech na OlomouckuPřes 31 tun nelegálního medu odhalila inspekce ve skladech na Olomoucku Státní a zemědělská inspekce provedla mimořádnou kontrolu ve skladu v areálu bývalého zemědělského družstva na Olomoucku a podařilo se jí zajistit celkem 31 449 kg medu opatřeného etiketami výrobce Včelpo spol. s.r.o., včetně šarží ve kterých bylo v minulosti laboratorními testy objeveno zbytkové množství antibiotik.
Pražská šunka se po letech dočkala a je na evropském seznamu Zaručených tradičních specialitZástupci Ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa se snahou dostat šunku na seznam Zaručených tradičních specialit začali už v roce 2012. Nyní, po šesti letech, Evropská komise udělila souhlas a „Pražská šunka“ může začít využívat žlutomodré logo, které ji řadí do skupiny elitních výrobků.
Jak se dnes stravují děti ve školních jídelnáchČeská školní inspekce v loňském roce zjišťovala kvalitu a možnost výběru při stravování ve školních jídelnách. Výsledkem je konstatování, že kvalita jde kupředu, nicméně výběr pokulhává.
Vzniká nová metodika v souvislostí s problematikou dvojí kvality potravinNa tiskové konferenci eurokomisařka Věra Jourová oznámila, že ve spolupráci se zástupci dalších patnácti členských států Evropské unie pracují na novém postupu, jak řešit různou kvalitu potravin v podobných obalech. Jednou z ústředních myšlenek je zařazení takového chování výrobců na seznam nekalých obchodních praktik.
Sýr z farmy Kozojedský dvůr přišel o označení Regionální potravinaPři kontrole Státní veterinární správa odhalila, že produkt Bio Domovina polotučný kravský sýr, jenž v červenci loňského roku získal ocenění Regionální potravina, obsahuje nižší procento tuku v sušině, než které uvádí na své etiketě.
Sedlčanský hermelín již nebude vyráběn v SedlčanechSedlčanský hermelín již nebude vyráběn v Sedlčanech Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, výrobce mléčných produktů včetně Sedlčanského hermelínu, se pro zvýšení efektivity rozhodla přestěhovat svou výrobu ze Sedlčan na Příbramsku na Vysočinu. Otázkou také zůstává, zda v názvu zůstane přízvisko „Sedlčanský“.
Výroba masa v loňském roce klesla, mléka se produkuje víceČeský statistický úřad zveřejnil výsledky produkce hlavních živočišných komodit za rok 2017. Odhalil, že ve výrobě masa na jatkách došlo k poklesu o 2,5%. Největší propad zaznamenalo hovězí a vepřové maso. Mlékárny si meziročně naopak polepšily o 0,8%. Lehce stoupla také produkce drůbežího, skopového a kozího masa.
Potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina si jej zasloužíStátní zemědělská a potravinářská inspekce na základě výsledků kontrol opětovně potvrdila vysokou jakost a bezpečnost potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina. Podle slov inspekce jde o kategorii, ve které inspekce dlouhodobě neshledává problémy a oproti ostatním obsahuje velmi malé procento nevyhovujících vzorků.
Burčák v roce 2017 očima kontrolyJiž několik let provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolu burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. Výsledky z roku 2017 oproti předchozím rokům upadají.
Výsledky testů extra panenských olivových olejů nepřesvědčilyI v letošním roce se Státní zemědělská a potravinářská inspekce zajímala o skutečnou kvalitu extra panenských olivových olejů, které lze pořídit na našem trhu.