Články v sekci Kvalita

Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrole cizorodých látek u sortimentu čerstvého ovoce odhalila mango, jež obsahovalo 13x vyšší množství pesticidu trifloxystrobinu než je maximální povolená hranice.

Zájem o biopotraviny roste. Potvrdila to kampaň Ministerstva zemědělství „Září – Měsíc biopotravin“, která se konala již po patnácté. Jejím cílem je seznámit spotřebitele s důvody, proč biopotraviny kupovat, a také propagace ekologického zemědělství.

Vepřové maso seženete snad v každé prodejně s potravinami, proto Vás asi nepřekvapí, že na žebříčku oblíbenosti mu v rámci Evropy patří druhé místo. Víte však, na co dbát při jeho nákupu?

Pracovníci Státní veterinární správy (dále jen SVS) v letošním roce provedli doposud 53 kontrol na 14 farmářských trzích na území hlavního města Prahy. Nedostatky odhalili ve 26 procentech případů.

Sezóna burčáku je v plném proudu a pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrazili do terénu. Doposud zkontrolovali zhruba sto prodejen a odebrali 42 vzorků částečně zkvašeného moštu, nevyhověl pouze jeden.

Státní veterinární správa ve spolupráci s pracovníky Policie ČR a Celní správy provedla kontrolu areálu SAPA, při které odhalila nelegální prodejnu, kde zároveň docházelo k výrobě potravin živočišného původu. V prodejně samotné pak zajistila skoro půl tuny živočišných produktů – bez dokladů, značení i s prošlým datem minimální trvanlivosti.

Červnový průzkum veřejného mínění, jehož výsledky nyní zveřejnilo Sdružení českých spotřebitelů (dále jen SČS), jasně ukazuje, jak důležitá je pro naše občany kvalita. Celých 97 procent z nich si přeje, aby došlo ke zpřísnění parametrů kvality u prodávaných potravin a to i v případě, že by proto muselo dojít k omezení dovozu těch levných (pozn. s tímto tvrzením souhlasí 91 procent dotázaných).

Balené vody patří v Česku k velmi vyhledávanému zboží. O tom svědčí i skutečnost, že na našem trhu naleznete pestrou nabídku tohoto sortimentu. Vyznáte se však v jednotlivých druzích vod? Co o nich víte?

Studie, kterou otiskl uznávaný vědecký časopis JAMA Internal Medicine, ukázala, že rostlinná strava je neobvykle účinnou prevencí vzniku závažného chronického onemocnění – cukrovky. Změnou jídelníčku lze riziko onemocnění diabetem II. typu snížit až o 53 procent.

Švýcarská společnost Nestlé přišla s unikátní technologií, kdy při výrobě čokolády není třeba přidávat žádný cukru. Svůj nápad si nechala patentovat.