Články v sekci Kvalita
Žofínské fórum: Kvalita potravin, konkurenceschopnost, české potravinyNa Žofínském fóru ministr zemědělství Marian Jurečka podpořil prodej tuzemských potravin. České potraviny v obchodech musí být skutečně české a zákazníci musí vědět, co kupují.
Díky delegaci SVS se mohou vyvážet mléčné výrobky z ČR do KolumbieStátní veterinární správa (SVS) úspěšně dokončila proces ohledně pokračování vývozu mléčných produktů z ČR do Kolumbie, poté co tento stát zavedl nová pravidla ohledně dovozu živočišných produktů pocházející ze zemí EU.
Pražská restaurace nabízela klamavé výrobkyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila klamání spotřebitele. Jídlo prodávané pražskou společností „Restaurace Kebab Atlas Montes“nabízelo v internetovém obchodě menší podíl vepřového masa.
Falšovaný slunečnicový olej musí být stažen z trhuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila na pultech v řetězci Ahold falšovaný slunečnicový olej.
Obchody začínají prodávat zeleninu nedokonalých tvarůObchodní řetězec Penny Market a e-shop Rohlik.cz začal v srpnu prodávat zeleninu a ovoce nestandardních tvarů za nižší cenu. Novým projektem se má zamezit plýtváním potravin. Oba prodejci začali „ošklivou zeleninu" nabízet letos v srpnu.
Polovina prodejců alkoholu kontrolovaných ČOI klamala zákazníkyInspekce narazila ve druhém čtvrtletí letošního roku na to, že téměř polovina prodejců alkoholu klamala zákazníky. Během této doby provedla 1339 kontrol, v pondělí to oznámil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.
Ceny kravského mléka v Evropě začaly po dvou letech růstVýkupní cena mléka po dlouhé krizi opět roste. Po dvou letech poklesu jde o první mírné zlepšení.
Paštika ze Slovácka získala značku Regionální potravinaOznačení Regionální potravina Zlínského kraje získalo osm výrobků.
Falšované klobásy a sýry musí řetězec stáhnout z trhuPři svých pravidelných kontrolách nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila v jednom z obchodních řetězců společnosti Lidl falšované masné a mléčné výrobky.
Více mléčných výrobků, méně ryb aneb jídelníček v loňském roceČeši v loňském roce jedli o 4,5 procenta více masa bez ryb, celkem na hlavu obyvatele připadlo 79,3 procenta. Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejnil na svých webových stránkách odhad o jídelníčku v českých domácnostech.