Články v sekci Kvalita

Právě odstartoval již šestnáctý ročník kampaně Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, mezi jehož hlavní cíle patří zvýšit zájem veřejnosti o tento druh výrobků z domácí produkce a podpora místní ekonomiky. Letošním moto zní: „Kupujte bio srdcem“.

V posledních letech u nás stoupá zájem o italské víno prosecco. Z materiálů sdružení výrobců prosecca DOC Consortium – Valori Italia vyplývá, že loni se do České republiky dovezlo 5,5 milionu lahví, což představuje meziroční nárůst spotřeby o 26 %.

Oproti loňskému roku se začátek prodeje burčáku mírně opozdil, nicméně již minulý týden v pátek jste na několika místech jižní Moravy mohly zaznamenat první stánky nabízející tento lahodný mok.

Projekt Z lesa na stůl, jež společnými silami připravily Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR, má za úkol přivést lidi ke konzumaci zvěřiny. Už od minulého týdne si na 65 prodejních místech můžete koupit jelení, dančí, srnčí, mufloní, bažantí, koroptví, zaječí či kančí maso.

Borůvky obsahují plno vitamínů a jiných prospěšných látek. Věděli jste, že pomáhají posílit paměť a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění?

Tradiční Znojemské historické vinobraní, jež se mělo uskutečnit od 11. do 13. září, bylo kvůli opatřením v rámci COVID-19 zrušeno. Namísto toho vznikla akce Vinařské tripy, která zájemcům nabídne víkend vinařských radovánek a otevřených sklepů.

V loňském roce jste na polích viděli převážně žlutou barvu řepky, letos ji vystřídaly bílé makové sukénky. Není divu, neboť Česká republika je světovou velmocí v jeho pěstování.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil první čísla v souvislosti s letošní sklizní základních obilovin. Vypadá to, že oproti loňskému roku si pohorší o 3,3 %. Otázkou zůstává, zda se slabší úroda odrazí na ceně pekárenských výrobků.

Za účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.

V současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.