Články v sekci Kvalita
Rozsáhlá porušení legislativy v řeznictví v Hodoníně
Státní veterinární správa shledala řadu pochybení při inspekci v malém řeznictví v Hodoníně. Za závažné přečiny porušení zákona o potravinách a veterinárního zákona teď podniku hrozí pokuta až 50 milionů Kč.
Přes 31 tun nelegálního medu odhalila inspekce ve skladech na Olomoucku
Přes 31 tun nelegálního medu odhalila inspekce ve skladech na Olomoucku Státní a zemědělská inspekce provedla mimořádnou kontrolu ve skladu v areálu bývalého zemědělského družstva na Olomoucku a podařilo se jí zajistit celkem 31 449 kg medu opatřeného etiketami výrobce Včelpo spol. s.r.o., včetně šarží ve kterých bylo v minulosti laboratorními testy objeveno zbytkové množství antibiotik.
Pražská šunka se po letech dočkala a je na evropském seznamu Zaručených tradičních specialit
Zástupci Ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa se snahou dostat šunku na seznam Zaručených tradičních specialit začali už v roce 2012. Nyní, po šesti letech, Evropská komise udělila souhlas a „Pražská šunka“ může začít využívat žlutomodré logo, které ji řadí do skupiny elitních výrobků.
Jak se dnes stravují děti ve školních jídelnách
Česká školní inspekce v loňském roce zjišťovala kvalitu a možnost výběru při stravování ve školních jídelnách. Výsledkem je konstatování, že kvalita jde kupředu, nicméně výběr pokulhává.
Vzniká nová metodika v souvislostí s problematikou dvojí kvality potravin
Na tiskové konferenci eurokomisařka Věra Jourová oznámila, že ve spolupráci se zástupci dalších patnácti členských států Evropské unie pracují na novém postupu, jak řešit různou kvalitu potravin v podobných obalech. Jednou z ústředních myšlenek je zařazení takového chování výrobců na seznam nekalých obchodních praktik.
Sýr z farmy Kozojedský dvůr přišel o označení Regionální potravina
Při kontrole Státní veterinární správa odhalila, že produkt Bio Domovina polotučný kravský sýr, jenž v červenci loňského roku získal ocenění Regionální potravina, obsahuje nižší procento tuku v sušině, než které uvádí na své etiketě.
Sedlčanský hermelín již nebude vyráběn v Sedlčanech
Sedlčanský hermelín již nebude vyráběn v Sedlčanech Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, výrobce mléčných produktů včetně Sedlčanského hermelínu, se pro zvýšení efektivity rozhodla přestěhovat svou výrobu ze Sedlčan na Příbramsku na Vysočinu. Otázkou také zůstává, zda v názvu zůstane přízvisko „Sedlčanský“.
Výroba masa v loňském roce klesla, mléka se produkuje více
Český statistický úřad zveřejnil výsledky produkce hlavních živočišných komodit za rok 2017. Odhalil, že ve výrobě masa na jatkách došlo k poklesu o 2,5%. Největší propad zaznamenalo hovězí a vepřové maso. Mlékárny si meziročně naopak polepšily o 0,8%. Lehce stoupla také produkce drůbežího, skopového a kozího masa.
Potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina si jej zaslouží
Státní zemědělská a potravinářská inspekce na základě výsledků kontrol opětovně potvrdila vysokou jakost a bezpečnost potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina. Podle slov inspekce jde o kategorii, ve které inspekce dlouhodobě neshledává problémy a oproti ostatním obsahuje velmi malé procento nevyhovujících vzorků.
Burčák v roce 2017 očima kontroly
Již několik let provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolu burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. Výsledky z roku 2017 oproti předchozím rokům upadají.





