Články v sekci Kvalita
Mimořádná kontrolní akce „Vejce 2018“
V období před Velikonocemi se každoročně zaměřuje Státní veterinární správa na nezávadnost a správné značení vajec. Letos je akce pod názvem „Vejce 2018“ zacílena zejména na kontrolu čerstvých vajec označovaných jakostní třídou A určených pro maloobchodní prodej a barvených vajec, které se objevují na českém trhu. Výsledky budou k dispozici po Velikonocích.
Na Moravě byl vyvinut nový typ cukru
Společnost Nestlé přichází s převratnou novinkou a přináší na trh výrobek, v němž je klasický cukr nahrazen zcela novým typem a to takzvaným strukturovaným cukrem. Ten dokáže zajistit stejnou míru sladkosti a přitom ho použijete méně.
Stažení výrobku Golden Sun Bio Organic Amaranth
Stažení výrobku Golden Sun Bio Organic Amaranth Obchodní řetězec Lidl v rámci svých vnitřních kontrol odhalil v rakouském výrobku Golden Sun Bio Organic Amaranth bakterii salmonely způsobující infekční onemocnění střev a okamžitě jej stáhl z prodeje.
Rozsáhlá porušení legislativy v řeznictví v Hodoníně
Státní veterinární správa shledala řadu pochybení při inspekci v malém řeznictví v Hodoníně. Za závažné přečiny porušení zákona o potravinách a veterinárního zákona teď podniku hrozí pokuta až 50 milionů Kč.
Přes 31 tun nelegálního medu odhalila inspekce ve skladech na Olomoucku
Přes 31 tun nelegálního medu odhalila inspekce ve skladech na Olomoucku Státní a zemědělská inspekce provedla mimořádnou kontrolu ve skladu v areálu bývalého zemědělského družstva na Olomoucku a podařilo se jí zajistit celkem 31 449 kg medu opatřeného etiketami výrobce Včelpo spol. s.r.o., včetně šarží ve kterých bylo v minulosti laboratorními testy objeveno zbytkové množství antibiotik.
Pražská šunka se po letech dočkala a je na evropském seznamu Zaručených tradičních specialit
Zástupci Ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa se snahou dostat šunku na seznam Zaručených tradičních specialit začali už v roce 2012. Nyní, po šesti letech, Evropská komise udělila souhlas a „Pražská šunka“ může začít využívat žlutomodré logo, které ji řadí do skupiny elitních výrobků.
Jak se dnes stravují děti ve školních jídelnách
Česká školní inspekce v loňském roce zjišťovala kvalitu a možnost výběru při stravování ve školních jídelnách. Výsledkem je konstatování, že kvalita jde kupředu, nicméně výběr pokulhává.
Vzniká nová metodika v souvislostí s problematikou dvojí kvality potravin
Na tiskové konferenci eurokomisařka Věra Jourová oznámila, že ve spolupráci se zástupci dalších patnácti členských států Evropské unie pracují na novém postupu, jak řešit různou kvalitu potravin v podobných obalech. Jednou z ústředních myšlenek je zařazení takového chování výrobců na seznam nekalých obchodních praktik.
Sýr z farmy Kozojedský dvůr přišel o označení Regionální potravina
Při kontrole Státní veterinární správa odhalila, že produkt Bio Domovina polotučný kravský sýr, jenž v červenci loňského roku získal ocenění Regionální potravina, obsahuje nižší procento tuku v sušině, než které uvádí na své etiketě.
Sedlčanský hermelín již nebude vyráběn v Sedlčanech
Sedlčanský hermelín již nebude vyráběn v Sedlčanech Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, výrobce mléčných produktů včetně Sedlčanského hermelínu, se pro zvýšení efektivity rozhodla přestěhovat svou výrobu ze Sedlčan na Příbramsku na Vysočinu. Otázkou také zůstává, zda v názvu zůstane přízvisko „Sedlčanský“.





