Články v sekci Kvalita

Dne 12. června 2020 uplynula zákonná lhůta tří měsíců ode dne likvidace posledního ohniska vysoce patogenní aviární influenzy na našem území. Státní veterinární správa (SVS) proto Světové organizaci pro zdraví zvířat zaslala žádost o oficiální obnovení statusu země prosté ptačí chřipky pro ČR.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) Libereckého kraje při kontrole domácí porážky skotu u chovatele v obci Všeň na Semilsku zjistili nelegální výrobu masných produktů.

V loňském roce vykonali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) dohromady 45 088 kontrolních vstupů. Nejvíce závad zjistili u potravin z dovozu.

Státní veterinární správa (SVS) na základě zjištění závažného porušení podmínek welfare zvířat na Farmě Kozí Hrádek s.r.o. odebrala značku kvality KLASA zrajícího ovčího sýru Ondráš a ocenění Regionální potravina, jímž se pyšnilo jejich Čerstvé máslo – BIO.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) společně s celníky z Jihočeského kraje zadrželi na hraničním přechodu Dolní Dvořiště dodávku, která v nevyhovujících podmínkách převážela více než půl tuny kebabu do sousedního Rakouska.

Chovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec. Za zvýšenou spotřebou posledních týdnů tentokrát nestojí blížící se Velikonoce. Lidé pobývají v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru více doma a více pečou i vaří.

V posledních dvou týdnech, kdy platí stav nouze, potravinové banky na území České republiky zachránily a přerozdaly skoro 330 tun potravin. Ty pomohly lidem v nouzi, zejména seniorům a rodičům samoživitelům, v rámci různých sociálních služeb i v karanténou uzavřených oblastech.

Státní veterinární správa (SVS) při kontrole salámu Čeřínek od výrobce Kostelecké uzeniny odhalila menší podíl masa, než deklaruje etiketa. Na základě tohoto zjištění mu bylo odebráno ocenění značky kvality KLASA.

Podle informací Českého statistického úřadu produkce medu v České republice v loňském roce činila 8260 tun, což je nejhorší výsledek v posledních pěti letech.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) i v loňském roce zjišťovala kvalitu a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě jídel v restauracích a rychlých občerstveních. V každé šesté provozovně shledala olej ve fritovacích zařízeních jako nevhodný pro lidskou spotřebu.