Články v sekci Kvalita

Borůvky obsahují plno vitamínů a jiných prospěšných látek. Věděli jste, že pomáhají posílit paměť a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění?

Tradiční Znojemské historické vinobraní, jež se mělo uskutečnit od 11. do 13. září, bylo kvůli opatřením v rámci COVID-19 zrušeno. Namísto toho vznikla akce Vinařské tripy, která zájemcům nabídne víkend vinařských radovánek a otevřených sklepů.

V loňském roce jste na polích viděli převážně žlutou barvu řepky, letos ji vystřídaly bílé makové sukénky. Není divu, neboť Česká republika je světovou velmocí v jeho pěstování.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil první čísla v souvislosti s letošní sklizní základních obilovin. Vypadá to, že oproti loňskému roku si pohorší o 3,3 %. Otázkou zůstává, zda se slabší úroda odrazí na ceně pekárenských výrobků.

Za účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.

V současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.

Dne 12. června 2020 uplynula zákonná lhůta tří měsíců ode dne likvidace posledního ohniska vysoce patogenní aviární influenzy na našem území. Státní veterinární správa (SVS) proto Světové organizaci pro zdraví zvířat zaslala žádost o oficiální obnovení statusu země prosté ptačí chřipky pro ČR.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) Libereckého kraje při kontrole domácí porážky skotu u chovatele v obci Všeň na Semilsku zjistili nelegální výrobu masných produktů.

V loňském roce vykonali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) dohromady 45 088 kontrolních vstupů. Nejvíce závad zjistili u potravin z dovozu.

Státní veterinární správa (SVS) na základě zjištění závažného porušení podmínek welfare zvířat na Farmě Kozí Hrádek s.r.o. odebrala značku kvality KLASA zrajícího ovčího sýru Ondráš a ocenění Regionální potravina, jímž se pyšnilo jejich Čerstvé máslo – BIO.