Všechny aktuality

Na základě telefonického podnětu provedli pracovníci Státní veterinární správy (SVS) z Královehradeckého kraje kontrolu, při níž odhalili nelegální bourárnu masa v Trutnově.

Státní veterinární správa (SVS) v prodejně halal potravin na Praze-Žižkov zjistila neoznačené jehněčí maso neznámého původu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce během kontroly jakosti potravin v tržní síti odhalila masnou konzervu z dovozu s nižším obsahem masa oproti deklaraci na obalu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v loňském roce odhalila 3 202 nevyhovujících šarží potravin a dalších výrobků.

Dodržování legislativních požadavků v souvislosti s informováním spotřebitelů o skutečném místě původu potravin je nutnost, upozorňuje Ministerstvo zemědělství České republiky společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje osoby s alergií či intolerancí na arašídy před konzumací potraviny Prestige Hyper Hazelnut, Oplátka máčená (33%) „Hyper“ s krémem z lískových oříšků (51%)“ v balení 55 g, s datem minimální trvanlivosti značeném ve formátu 16/08/2022, šarže: L061336, kde jako výrobce vystupuje bulharská společnost „Prestige-96“ AD.

Doposud přineslo celorepublikové jarní kolo Sbírky potravin, jež se uskutečnilo ve 1200 prodejnách, 292 tun potravin a 33 tun základních drogistických a hygienických potřeb. Tyto prostředky nyní poputují k potřebným. Formou on-line nákupů navíc stále můžete přispívat, a to až do 1. května.

V České republice se loni uvařilo 19,6 milionu hektolitrů piva, což představuje meziroční pokles o 2,8 %. Snížila se také spotřeba piva na jednoho obyvatele. V roce 2021 činila 129 litrů, o rok dříve 135 litrů.

Nízké výkupní ceny vajec i kuřat neodpovídají vynaloženým vstupním nákladům a pro řadu zemědělců se tak byznys stává ztrátovým. Z tohoto důvodu letos téměř 52 % podniků plánuje chovy drůbeže omezit a 6 % se chystá skončit úplně. Tak hovoří výsledky průzkumu Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně věnuje pozornost jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které restaurace či rychlá občerstvení používají při přípravě pokrmů. Doposud poslední šetření ukázalo, že v cca každé sedmé kontrolované provozovně je olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.